Βασίλης Κικίλιας: Με την πρώην δικαστικό Ξένη Δημητρίου ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να καπελώσει το ΚΕΘΕΑ

05-11-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ευθεία και ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή να καπελώσει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τα διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τη θέση της νέας προέδρου του Κέντρου!

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σχετικά τα εξής:

«Ακούστε, κύριοι, όταν γίνονται εκλογές στη χώρα ή σε ένα οργανισμό, φαντάζομαι οι εκλογές γίνονται δημοκρατικά με πολλούς υποψηφίους, έτσι; Δύο, τρεις, πέντε κλπ. Οι κύριοι που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι πήγαν να καπελώσουν τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που τους στηρίζω απολύτως, πήγαν εν κρυπτώ να κάνουν εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια, νύχτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια υποψήφια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Την κυρία Ξένη Δημητρίου, την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πήγε να παρακάμψει όλη τη νομοθεσία έτσι ώστε να αποφυλακίσει το γνωστό τρομοκράτη Κουφοντίνα με 11 δολοφονίες στην πλάτη του.

Την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία καθυστέρησε εσκεμμένα και με δική της παρέμβαση το πόρισμα για το Μάτι. Κάηκαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στο Μάτι και τόλμησε, για κομματικούς λόγους, να καθυστερήσει το πόρισμα για να αποδοθούν ευθύνες γιατί κάηκαν οι συνάνθρωποί μας.

Δεν έχω μιλήσει ποτέ για τη Δικαιοσύνη. Ως εδώ.

Τη κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και ούτω καθεξής.

Εγώ λέω: αφήστε τα κομματικά και τα πολιτικά έξω από τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας.

Αυτοί ήθελαν εν κρυπτώ να την διορίσουν, χωρίς άλλο υποψήφιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ. Και αυτό,  όπως καταλαβαίνετε είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι οποίοι ενορχήστρωσαν αυτή την ιστορία προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν το ΚΕΘΕΑ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες που κάνετε πρέπει να πω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …το οποίο ΚΕΘΕΑ εγώ θα το στηρίξω, το ΚΕΘΕΑ θα διατηρήσει, όπως σας είπα και σας εξήγησα την αυτοδυναμία του….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος πήγε να διορίσει την κυρία Ξένη Δημητρίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτοί οι οποίοι προφανώς εναλλασσόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας με 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, κύριε Κικίλια, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …εναλλάσσονταν στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ επί 20 χρόνια ο κύριος Παρασκευόπουλος με τον κύριο Νοταρά εναλλάξ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Παρασκευόπουλος ο πρώην υπουργός;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο γνωστός, ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης που άνοιξε τις φυλακές, που τους έβγαλε όλους έξω, όλους τους ποινικούς, τους εγκληματίες οι οποίες έκαναν ξανά εγκλήματα, δολοφόνησαν ξανά, δημιούργησαν ξανά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, πίστευαν ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και δεν θα υπερασπιστεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κύριε Κικίλια, όλο αυτό το οποίο γίνεται…. Όλοι αυτοί λυμαίνονταν το ΚΕΘΕΑ και τώρα ήρθατε εσείς και το κάνατε… αυτό λέτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Ως προς το λυμαίνονταν ή όχι, από τη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία άνοιξαν στόματα και έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν, ή απεξαρτημένοι κλπ. Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο ο οποίος δεν έχει καταλήξει. Έπρεπε να έχει μπει εισαγγελέας κανονικά εκεί πέρα μέσα, έχει κρυφτεί αυτή η ιστορία, θα τη βρούμε.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος παρατύπως και παρανόμως ορίστηκε ενώ είχε έρθει η ΠΝΠ και δεν ήταν σε ισχύ το Διοικητικό Συμβούλιο. Ανανεώθηκε η θητεία του στις 24 Οκτωβρίου και ελέγχεται και για την προηγούμενη ανανέωση της θητείας του. Είναι μία θέση η οποία διοικεί ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ ο γενικός διευθυντής….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κρατήσατε, όμως, είπατε. Τον κρατήσατε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Το Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΘΕΑ δεν διοικεί, διοικεί ο ΣΠΟΚ και ο γενικός διευθυντής. Λοιπόν, και γενικό διευθυντή θα έχουμε και ΣΠΟΚ θα έχουμε και ενισχύουμε τη Γενική Συνέλευση και….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σας κατηγορούν ότι κρατικοποιείτε το ΚΕΘΕΑ. Αυτό κάνετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και δίνουμε παραπάνω χρήματα στο ΚΕΘΕΑ και θα στηρίξουμε την επιστημονική προσέγγιση και τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιον θα βάλετε; Γιατί φαντάζομαι ότι κάποιον θέλετε να βάλετε και εσείς στη θέση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάμε, λοιπόν, να δούμε για τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Δεν θα βάλω κανέναν. Θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη και θα προχωρήσει το ΚΕΘΕΑ αυτονόμως στην επιλογή του καλύτερου δυνατού υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Δύο ερωτήσεις για να πάμε παρακάτω για το ΚΕΘΕΑ, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:  Προσέξτε και ως προς το αυτοδιοίκητό του…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό που σας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και ως προς το αυτοδιοίκητό του δεσμεύομαι, γιατί έχω μιλήσει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα και θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο. Αλλά αυτή τη στιγμή ορίστηκε Διοίκηση και η Διοίκηση αυτή θα ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ.

Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι και οι ίδιοι ορκωτοί λογιστές που έβαλε η προηγούμενη Διοίκηση για τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε η Διοίκηση μετά τον έλεγχό τους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο για το ΚΕΘΕΑ να πάμε σε διαφημίσεις και να επιστρέψουμε. Θα απολυθούν εργαζόμενοι;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κανένας. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Δεν θα αλλάξει η δημόσια δομή του ΚΕΘΕΑ, θα στηριχθεί το ΣΠΟΚ, θα υπάρξει Γενικός Διευθυντής, θα υπάρξει αυτοδιοίκητο με δημοκρατικό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε σε διαφημίσεις, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και συναντήθηκα και με τους εργαζομένους του Δ.Σ., τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα και θα υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους και έτσι θα προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ήθελε να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου; Δεν έχω λάβει απάντηση σε αυτό. Ήταν κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προφανώς αυτοί, εντάξει, μην λέμε τι κάνει «νιάου – νιάου στα κεραμίδια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να το πούμε κάποια φόρα, χρειάζεται.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κυρίας Ξένης Δημητρίου εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη. Σας δίνω συγκεκριμένα παραδείγματα, Κουφοντίνας, Μάτι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η κυρία Ξένη Δημητρίου είναι συριζαία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ξαναλέω, ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη μέσα από την κυρία Ξένη Δημητρίου και πήγε να παρακάμψει τους νόμους και να αποφυλακίσει τον Κουφοντίνα, ακύρωσε τις αποφάσεις τις τελεσίδικες της Δικαιοσύνης, η οποία προσπάθησε με δικές της αποφάσεις να καθυστερήσει το πόρισμα για το Μάτι και η οποία ευθέως παρεμβλήθη σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τη Novartis.

Εγώ απέδειξα ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2014 ότι ποτέ δεν σήκωσα το τηλέφωνο ούτε σε εισαγγελέα, ούτε σε δικαστικό, για θέματα σημαντικά τρομοκρατίας, για θέματα σημαντικά ποινικού δικαίου, ποτέ. Και δεν θα το κάνω ούτε ως Υπουργός Υγείας.

Αλλά αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν πρόβλημα στο ΚΕΘΕΑ είναι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι πολιτικά εμπλέκονται και φωνάζουν. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, δεν φταίνε οι οικογένειες, δεν φταίνε οι απεξαρτημένοι, δεν φταίει η κοινότητα.

Και η Αντιπρόεδρος που έβαλα στο ΚΕΘΕΑ είναι πρώην εξαρτημένη, 17 χρόνια δούλευε στο ΚΕΘΕΑ, ψυχολόγος. Και όχι δικαστικός».