Ενθέματα στήθους: Πολυπαραγοντικό το σπάνιο T-Λέμφωμα που σχετίζεται με την πλαστική χειρουργική

11-11-2019

Η Εταιρεία Ελλήνων Αιματολόγων και Ελλήνων Πλαστικών Χειρουργών μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά  με το Αναπλαστικό Τ-Λέμφωμα και τα ενθέματα μαστών (Breast Implant Associated-Anaplastic Large Cell Lymphoma, BIA-ALCL), σε δημόσια ανακοίνωσή τους, διευκρινίζουν, ότι η νόσος μπορεί να έχει σχέση με τα εμφυτεύματα, είναι όμως πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, όπως τα περισσότερα σπάνια νοσήματα. Συμβουλεύουν δε τις γυναίκες που έχουν ενθέματα στο στήθος τους, να μην τα αφαιρούν προληπτικά, αλλά να κάνουν τους συνήθεις και τακτικούς  προληπτικούς ελέγχους, για να είναι ασφαλείς. Τέλος, προαναγγέλλουν, συστηματική μεταξύ των επιστημονικών τους εταιρειών συνεργασία, ούτως ώστε, να γίνεται συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των περιστατικών. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Το  Τ-Λέμφωμα είναι μια εξαιρετικά σπάνια μορφή λεμφώματος, που μπορεί να εμφανισθεί σε ασθενείς με ενθέματα μαστών, κατά μέσο 8-10 χρόνια μετά την τοποθέτηση των ενθεμάτων για επανορθωτικούς ή αισθητικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία η νόσος φαίνεται να σχετίζεται με την παρουσία των ενθεμάτων, είναι όμως πολυπαραγοντική, όπως εξάλλου ισχύει και σε όλα τα σπάνια νοσήματα. Στη χώρα μας έχει αναφερθεί μόνο μία τεκμηριωμένη κλινική περίπτωση με BIA-ALCL, μετά από αποκατάσταση μαστού λόγω μαστεκτομής. Σε διεθνές επίπεδο η νόσος αφορά κατά μέσο όρο 1 ανά 60.000 ενθέματα που έχουν τοποθετηθεί.

Η διάγνωση του νοσήματος σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή στο 85% των ασθενών, οπότε και εξασφαλίζεται πλήρης θεραπεία με χειρουργική επέμβαση.

Η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της χώρας (ΚΕΣΥ, ΕΟΦ) προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και να τύχουν της κατάλληλης διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενείς που πιθανόν να εκδηλώσουν τη νόσο.

Στη χώρα μας οι Πλαστικοί Χειρουργοί και οι Αιματολόγοι είναι ενημερωμένοι πάνω στα πρόσφατα δεδομένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς που φέρουν ενθέματα μαστών.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένας λόγος προληπτικής αφαίρεσης των ενθεμάτων ή εξειδικευμένων εξετάσεων, πλην του τακτικού προληπτικού ελέγχου των μαστών.

Κάτι το οποίο τόνισε και σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πρακτορείο 104,9 FM) o κ. καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος  Δημόπουλος, λέγοντας ότι ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που θα παρουσιαστεί αυτό το λέμφωμα, έχει την τάση να αναπτύσσεται στην περιοχή του μαστού, να μην γενικεύεται, και η αντιμετώπιση του συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του ενθέματος -και του λεμφώματος που έχει αναπτυχθεί-. «Δηλαδή παρά το γεγονός ότι είναι μία οντότητα η οποία έχει περιγραφεί, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να προκύψει σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση». Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος εξήγγειλε συνεργασία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με την Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, προκειμένου να γίνει μία προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των περιστατικών που έχουν νοσήσει από αναπλαστικό λέμφωμα.