ΟΟΣΑ: Κάπνισμα αλκοόλ παχυσαρκία οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία

14-11-2019

Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και παχυσαρκία εξακολουθούν να προκαλούν πρόωρο θάνατο και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, αν και τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται, το 18% των ενηλίκων εξακολουθεί να καπνίζει καθημερινά. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών φθάνει – κατά μέσο όρο – τα 9 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά άτομο, κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με σχεδόν 100 μπουκάλια κρασιού. Σχεδόν το 4% των ενηλίκων είναι εξαρτώμενα από το αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το 56% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών είναι υπέρβαροι. Αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 40 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ υψηλότερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε περίπου 140 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία το 2019. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καρδιακές προσβολές, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος ευθύνονται για έναν στους τρεις θανάτους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ ένας στους τέσσερις θανάτους σχετίζεται με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καλύτερη πρόληψη και υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένας στους δέκα ενήλικες θεωρείται ότι έχουν κακή υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων ζουν με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

Προσδόκιμο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένα άτομο που γεννήθηκε σήμερα θα ζήσει σχεδόν 81 χρόνια κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα οφέλη από το προσδόκιμο ζωής έχουν επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Το 2015 ήταν ένα ιδιαίτερα κακό έτος, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται σε 19 χώρες.

Οι αιτίες περιλαμβάνουν τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και διαβήτη που δυσκολεύουν να διατηρήσουν την προηγούμενη πρόοδο στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη και η πνευμονία έχουν επίσης απαιτήσει περισσότερες ζωές τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όπως αναφέρει, οι θάνατοι που σχετίζονται με οπιοειδή αυξήθηκαν κατά περίπου 20% σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2011 και έχουν ζητήσει περίπου 400.000 ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θάνατοι που σχετίζονται με οπιοειδή είναι επίσης σχετικά υψηλοί στον Καναδά, την Εσθονία και τη Σουηδία.