Πρόωρος τοκετός: Η κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών

πρόωρο μωρό στην θερμοκοιτίδα
18-11-2019

Όλες οι μέλλουσες μητέρες ξεκινάνε την εγκυμοσύνη τους με την ευχή όλα να πάνε καλά μέχρι το τέλος και να κρατήσουν το μωράκι τους υγιές στην αγκαλιά τους. Ο πρόωρος τοκετός όμως είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα. Δηλαδή 15.000.000 τον χρόνο παγκοσμίως.

“Ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι- σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών. Είναι επίσης μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία.
Στην ανακοίνωση της η ΕΝΕ προσθέτει: “Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα”.

Ο πρόωρος τοκετός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πρόωρων τοκετών είναι ελαφρώς υψηλότερο. Φτάνει στο 12%, καθώς ετήσια στατιστικά στοιχεία (2017). Αυτό σημαίνει πως στη χώρα μας γεννήθηκαν 10.626 πρόωρα νεογνά.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής, το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί. Για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών., Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό “σύνδρομο” και να μειωθούν τα ποσοστά τον πρόωρου τοκετού.

Η σημασία της ιατρικής παρακολούθησης

Η ΕΝΕ διαπιστώνει επίσης ότι η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση τον πρόωρου τοκετού. Στη χώρα μας, το 2017 τα περισσότερα παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 30– 34 ετών όταν για το 1997 ήταν 25 – 27 ετών και 20 – 22 ετών για το 1977. Σημειώνει μάλιστα πως την τελευταία δεκαετία, οι γεννήσεις/έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους/έτος. Παρά το γεγονός πως η επιβίωση των μικρών ασθενών έχει αυξηθεί κατά περίπου μία εβδομάδα ανά 10ετία.

“Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια, όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την περιγεννητική φροντίδα. Χρέος και ευθύνη της πολιτείας είναι η οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας συνολικότερα και η δημιουργία περιγεννητικών κέντρων, σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα διεθνή standards” αναφέρει η ΕΝΕ.
Η ΕΝΕ υπογραμμίζει την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας:

  • των γυναικολόγων
  • νεογνολόγων
  • νοσηλευτών/μαιών

για τον αναπάντεχο πρόωρο τοκετό και τις συνέπειές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Οι κοντές γυναίκες γεννούν πρόωρα μωρά