Βασίλης Κικίλιας: Σας καλώ σε μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για έναν εθνικό στόχο υγείας

19-11-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά την έναρξη της μεγάλης αντικαπνιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης, με την οποία ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε μεταξύ άλλων τους πάντες στη χώρα σε “μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για έναν εθνικό στόχο υγείας, για μία καλύτερη ζωή”, έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ακολουθώντας το όραμα, τη δέσμευση και την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος.

Ένα εθνικό σχέδιο που ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ένα σχέδιο που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

 

  1. Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω
  2. Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα
  3. Την υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος
  4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού

 

Όλοι μας στο Υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας.

Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά.

Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να βρισκόμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία.

Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Για να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, είμαστε απαραίτητοι όλοι.

Είναι σαφές ότι στόχος μας είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να εφαρμοστεί με όρους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από όλους. Καπνιστές και μη καπνιστές.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στη γραμμή 1142, όπου οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λαμβάνουν υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και προσωπικά τον καθηγητή κ. Μπεχράκη, τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Να πω εδώ, ότι ο κ. Μπίνης θα συντονίζει  τα συναρμόδια Υπουργεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου.

Και να υπογραμμίσω, ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του. Για αυτό και νομοθετήσαμε, ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και «παράθυρα».

Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Από όλους τους πολίτες, για όλους τους πολίτες.

Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει!

Και αυτό είναι η Υγεία!

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Απευθύνουμε σήμερα μια ανοικτή πρόσκληση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας.

Για έναν εθνικό στόχο Υγείας.

Για μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Και με αυτά τα λόγια, καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη συμμαχία υγείας και ζωής.

 

Καλώ στο βήμα τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που ο ίδιος έθεσε την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος ως εθνικό στόχο υγείας.