Σε μια σταγόνα αίματος μπορεί ειδική συσκευή να ανιχνεύσει 13 διαφορετικούς καρκίνους

27-11-2019

Ένα νέο τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου με μια μόνο σταγόνα αίματος και με ποσοστό ακριβείας 99%, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε η Toshiba Corporation.
Η εξέταση αίματος πραγματοποιείται με μια συσκευή που κατασκεύασε ο ιαπωνικός κολοσσός, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον
Καρκίνο και την Ιατρική Σχολή του Τόκιο. Η μέθοδος διάγνωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου στο αρχικό τους στάδιο και η εταιρεία ελπίζει να εμπορευματοποιήσει την συσκευή, αρκετά χρόνια μετά την έναρξη των κλινικών δοκιμών, το 2020. Η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να εξετάζει τους τύπους και τη συγκέντρωση μορίων microRNA (μονόκλωνα μόρια RNA) που εκκρίνονται στο αίμα από καρκινικά κύτταρα.

Η Toray Industries Inc. και άλλες εταιρείες έχουν επίσης αναπτύξει τεχνολογίες για τη διάγνωση του καρκίνου με τη χρήση μορίων microRNA από δείγμα αίματος. «Το πλεονέκτημα μας σε σύγκριση με τις μεθόδους άλλων εταιρειών αφορά τον βαθμό ακρίβειας στην ανίχνευση του καρκίνου, τον απαιτούμενο χρόνο για την ανίχνευση και το κόστος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Koji Hashimoto, επικεφαλής ερευνητής του Εργαστηρίου Ερευνών Frontier της Toshiba. Η εξέταση θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνων του στομάχου, του οισοφάγου, του πνεύμονα, του ήπατος, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος, του εντέρου, των ωοθηκών, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και του μαστού καθώς και του σαρκώματος και του γλοιώματος (τύπος πρωτοπαθούς όγκου εγκεφάλου).

Η Toshiba έχει αναπτύξει ένα τσιπ και μια μικρή συσκευή που μπορεί να πραγματοποιήσει τη διάγνωση σε λιγότερο από δύο ώρες, με την εξέταση αίματος
να κοστίζει περίπου 20.000 γιεν (167 ευρώ). Η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συσκευή να χρησιμοποιηθεί και σε εξετάσεις υγείας.
Στην πενταετή επιχειρησιακή στρατηγική της από τον Απρίλιο του 2019, η Toshiba έχει τοποθετήσει τις ιατρικές της επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του γονιδιώματος και της κυτταρικής διάγνωσης, μεταξύ των βασικών της πυλώνων ανάπτυξης μαζί με την αυτοματοποίηση, τις μπαταρίες και τις ψηφιακές λύσεις με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.