Πώς η τηλεόραση κάνει κακό στην καρδιά μας

26-12-2016
Μελέτη που έκανε το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας έδειξε πως οι ώρες που παρακολουθεί κανείς τηλεόραση κάθε μέρα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς του. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν πως αν η μέση ημερήσια τηλεθέαση των τεσσάρων ωρών μειωνόταν σε μια ώρα τότε 8% των καρδιακών ασθενειών θα μπορούσε να αποφευχθεί. 
 
Οι ειδικοί μελέτησαν επί δέκα χρόνια 13,197 υγιείς άντρες και γυναίκες από το Norfolk της Βρετανίας. Από αυτούς, οι 373, δηλαδή ένας στους 35, πέθανε από καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι 30 από τους 35 θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση καθημερινά από 4 σε μια.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ.  Katrien Wijndaele, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης κάθε μέρα συνδέεται συνήθως με κακή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστική ζωή και κάπνισμα. 
 
Οι ειδικοί μας συνιστούν λοιπόν να κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας και να τις αντικαταστήσουμε με περπάτημα και άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την υγεία μας.