Ο καιρός …καθυστερεί τη γρίπη στη χώρα μας

02-12-2019

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρας μας, εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, ευνοώντας ωστόσο τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοχιεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 46 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Το 1 (2,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικό για ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

Συνολικά, από την έναρξη της φετινής περιόδου παρακολούθησης της δραστηριότητας της γρίπης, καταγράφηκε ένα εισαγόμενο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, σε ταξιδιώτη, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αντίστοιχα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να «κυκλοφορεί». Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ένας ασθενής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο εξαιτίας του ιού. Συνολικά, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 28/11/2019 (13.00), έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 140 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί 34 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=82 έτη). Για έναν ασθενή (με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ) δεν κατέστη δυνατός ο καθορισμός του πιθανού χρόνου και τόπου έκθεσης, λόγω σύνθετου ιατρικού ιστορικού (και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό των φετινών περιστατικών).