Η επίσημη διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

03-12-2019

Tη Διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκέμβρη 2019, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Α.μεΑ., σε μια προσπάθεια να φτάσει σε κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, στις οικογένειές τους, σε κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη σε όλη τη χώρα.

Για τη φετινή 3η Δεκέμβρη, η Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφορά στις Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες και αποτελούν ισχυρή εντολή για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα.

«Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το αναπηρικό κίνημα να θέσει τις ερωτήσεις του προς την Κυβέρνηση και η τελευταία να απαντήσει, για το πώς θα ενσωματώσει τις Συστάσεις του ΟΗΕ, πώς θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας και εν τέλει, πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο», αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ..

Σήμερα μάλιστα διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ, στο Αμφιθέατρο των γραφείων της, με καλεσμένους υπουργούς από υπουργεία- κλειδιά για την υλοποίηση της Σύμβασης. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει οριστεί Εθνικός Συντονιστής για την υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα από τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αναφέρει: «σε μιαν εποχή, κατά την οποία ο ‘Ανθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, το χρέος όλων μας για την υπεράσπιση και την έμπρακτη έκφραση της αμέριστης Αλληλεγγύης μας υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία αποκτά διαστάσεις Ανθρωπιστικού, Θεσμικού και Πολιτισμικού προτάγματος. Προτάγματος, το οποίο αφορά κάθε δημοκρατικώς οργανωμένο και πολιτισμένο Λαό».

Τονίζει, επίσης, ότι «Το πρόταγμα αυτό αφορά πολύ περισσότερο εμάς, τους Έλληνες, και μάλιστα υπό διπλή έποψη» και διευκρινίζει ότι «Η πρώτη εκπορεύεται από το Σύνταγμά μας, το οποίο, μέσω των διατάξεων του άρθρου 21 παρ. 3 και 6 -όπως ενισχύονται ερμηνευτικώς από τις γενικές ρήτρες του άρθρου 2 παρ. 1, περί σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου και του άρθρου 5 παρ. 1, περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του- καθιερώνει, expressis verbis, ειδικό καθεστώς προστασίας προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία, δημιουργώντας, ταυτοχρόνως, συγκεκριμένα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα υπέρ αυτών».Και «η δεύτερη εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πολιτισμό μας -που συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- έναν Πολιτισμό, τον πυρήνα του οποίου συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».