Μπορεί αυτό το απλό τεστ να μας πει πόσο θα ζήσουμε;

26-12-2016

Όλοι γνωρίζουμε πως για να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας. Κι όλοι έχουμε ακούσει πως η καθιστική ζωή χωρίς καμία σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία μας.

Τώρα, επιστήμονες λένε πως ακόμα και η ικανότητα μας να κάτσουμε στον καναπέ και να σηκωθούμε από αυτόν εύκολα είναι ένδειξη υγείας.
Τώρα, επιστήμονες από την Βραζιλία, με επικεφαλής τον Δρ. Claudio Gil Araujo βρήκαν ένα απλό τεστ το οποίο μπορεί να μας δείξει την κατάσταση της υγείας μας και να “μαρτυρήσει” αν θα ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή. Το τεστ είναι πραγματικά απλό:

Σταθείτε όρθιοι αφήνοντας πολύ χώρο γύρω σας. Χωρίς να στηριχτείτε σε τίποτα (μη χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) λυγίστε τα πόδια σας για να καθίσετε στο πάτωμα. Όταν καθίσετε προσπαθήστε να ξανασηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή τους αγκώνες σας για να στηριχτείτε. Το τεστ αυτό έχει βαθμολογία με άριστα το δέκα. Αν μπορείτε να καθίσετε τε χωρίς να στηριχτείτε παίρνετε πέντε πόντους. Αν μπορείτε να σηκωθείτε χωρίς να στηριχτείτε παίρνετε άλλους πέντε πόντους. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα στήριγμα, αφαιρείται ένας βαθμός. Αν χάσετε την ισορροπία σας αφαιρείται μισός βαθμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που πέτυχαν λιγότερους από 8 πόντους είχαν δυο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν στα επόμενα έξι χρόνια ενώ αυτοί που πέτυχαν λιγότερους από τους τρεις βαθμούς είχαν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα έξι χρόνια.

Βέβαια, ο Δρ. Araujo τονίζει πως η έρευνα του έγινε σε ανθρώπους από 50 έως 80 ετών και πως για τους νέους το τεστ λειτουργεί αρκετά διαφορετικά.