Τι είναι η σηψαιμία;

13-12-2019

Τραγικός είναι ο επίλογος για το 2,5 ετών κοριτσάκι που διακομίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου εσπευσμένα από την Κέρκυρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πατρών με ενδείξεις σηψαιμικού σοκ.

Οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν το κορίτσι στη ζωή όμως δυστυχώς παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε.

Τι ακριβώς είναι η σηψαιμία και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν;

Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή λοίμωξης ή σοβαρού τραυματισμού και αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,.

Πότε συμβαίνει;

Η σηψαιμία συμβαίνει όταν οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα με στόχο την καταπολέμηση της λοίμωξης, πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο το σώμα.

Οι φλεγμονές με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα μεταβολών που συνεπάγονται σοβαρές βλάβες σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού – ακόμη και ανεπάρκεια αυτών.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σήψη περιλαμβάνονται οι πάσχοντες από άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς εκδηλώνεται;

O ασθενής έχει την όψη βαρέους πάσχοντος. Υψηλός πυρετός, ρίγη, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, μη καλή επαφή με το περιβάλλον, εκχυμώσεις είναι συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη σηψαιμία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα.