Χανγκόβερ: Διατροφικά tips για τις ημέρες των γιορτών

χανγκόβερ
19-12-2019

Χανγκόβερ ονομάζεται το σύνολο των σωματικών και πνευματικών συμπτωμάτων, που παρατηρεί κανείς την ημέρα από ένα επεισόδιο αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα πρώτα “σημάδια” του χανγκόβερ εμφανίζονται όταν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα είναι μηδενικά.

Τις ημέρες των γιορτών οι πιθανότητες να έρθει κανείς αντιμέτωπος με συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία και οι γαστρεντερικές διαταραχές, είναι αυξημένες. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε μερικά ποτήρια δυνατό καφέ και σε αναλγητικά σκευάσματα για την ανακούφιση του πονοκεφάλου. Όμως, λίγοι είναι εκείνοι, που γνωρίζουν πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, στη διαχείριση του χάνγκοβερ.

Όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ

Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί συνοπτικά ο τρόπος, με τον οποίο το σώμα “διαχειρίζεται” το αλκοόλ, δηλαδή την αιθανόλη. Το 90% του μεταβολισμού της αιθανόλης, λαμβάνει χώρα στο συκώτι. Εκεί, μέσω εξειδικευμένων ενζύμων, γίνεται μετατροπή αυτής σε ακεταλδεϋδη, και στη συνέχεια σε οξικό οξύ. Αυξημένες συγκεντρώσεις ακεταλδεΰδης στο αίμα, έχουν τοξική δράση, προκαλώντας την εμφάνιση των γνωστών συμπτωμάτων του χανγκόβερ. Για το λόγο αυτό, η απομάκρυνσή της από το σώμα είναι μεγάλης σημασίας. Ορισμένες διατροφικές συμβουλές, ενδέχεται να βοηθήσουν σε αυτό.

Όταν η ενυδάτωση γίνεται προτεραιότητα

Το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη δράση μίας ορμόνης στο σώμα, με το όνομα βασοπρεσίνη. Η τελευταία είναι υπεύθυνη να σταματά την παραγωγή ούρων από τα νεφρά. Όταν όμως δεν παράγεται αρκετή βασοπρεσίνη, σημαίνει πως υπάρχει έντονη διουρητική δραστηριότητα και φυσικά απώλεια υγρών. Η στρατηγική ενυδάτωση την ημέρα μετά το χάνκοβερ είναι απαραίτητη, ξεκινώντας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι. Συνεχίστε μέσα στην ημέρα, εκτός από νερό, με φυσικούς χυμούς και αφεψήματα.

Όταν τα λαχανικά και τα φρούτα σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Τα τελευταία έχουν την ιδιότητα να καταστρέφονται τα ίδια, με στόχο να θωρακίσουν τα κύτταρα του σώματος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση του συκωτιού. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα φυιτκής προέλευσης, που έχουν μελετηθεί ειδικά για την προστασία του οργάνου αυτού. Σε αυτά ανήκει το τζίνζτερ, το θυμάρι, η αγκινάρα και το σπαράγγι. Οπότε, εάν μπορείτε να τα ανωματώσετε στο μενού της ημέρας μετά το χάνγκόβερ, μόνο όφελος θα είχε για το συκώτι σας.

Ακόμη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως οι χυμοί συγκεκριμένων φρούτων επιταχύνουν το μεταβολισμό και την απομάκρυνση του αλκοόλ από το σώμα. Το λεμόνι, το αχλάδι και ο λωτός ανήκουν σε αυτά. Εκείνο όμως, που είναι ωφέλιμο να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι πως όποια λαχανικά και φρούτα καταναλώσετε την ημέρα του χανγκόβερ, θα “ χαρίσουν” στο σώμα σας τα αντιοξειδωτικά, που τόσο χρειάζεται.

Όταν οι υδατάνθρακες σας δίνουν ενέργεια

Το αλκοόλ, και ιδιαίτερα τα κοκτέιλ, προκαλούν αύξηση του ζαχάρου στο αίμα, που ακολουθείται από απότομη πτώση αυτού. Έτσι εξηγούνται εν μέρει, τόσο ο πονοκέφαλος, όσο και η λιγούρα για junk food! Προτιμείστε υδατάνθρακες ολικής άλεσης χωρίς έντονη γεύση, όπως το φρυγανισμένο ψωμί και η βρώμη. Έτσι, θα εξασφαλίσετε την ενέργεια που χρειάζεστε, χωρίς να ερεθίσετε περαιτέρω το στομάχι σας.

Όταν το αυγό έχει μία ιδιαίτερη ιδιότητα

Κάποια αρχικά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως η κυστεΐνη του αυγού, είναι ένα αμινοξύ που διευκολύνει το μεταβολισμό και την απομάκρυνση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Ακόμη και εάν η κυστεΐνη δεν κάνει θαύματα, ένα καλό πρωϊνό με αυγά, φρυγανισμένο ψωμί και σαλάτα, θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ισορροπημένα την ημέρα του χανγκόβερ.

Όταν ο καφές είναι αναπόσπαστο “φάρμακο”

Η καφεΐνη δεν διαθέτει κάποια αξιοσημείωτη ιδιότητα, η οποία να απομακρύνει το αλκοόλ από τον οργανισμό. Έχει όμως διεγερτική δράση, την οποία σίγουρα χρειάζεστε για την ανακούφιση του χανγκόβερ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθώς οι πολλοί καφέδες, περισσότεροι από τέσσερις ή πέντε, έχουν διουρητική δράση.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του χανγκόβερ είναι να επωφεληθείτε από έναν καλό μεσημεριανό ύπνο και να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την επόμενη ημέρα. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο, προτιμήστε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με παρακεταμόλη, που δεν ερεθίζουν το στομάχι.

Σε κάθε περίπτωση μην παραλείψετε τις παραπάνω συνήθειες, μετατρέποντας τη διατροφή σας σε “σύμμαχο” την ημέρα μετά το χανγκόβερ!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
Zhang YJ, Wang F, Zhou Y, et al. Effects of 20 Selected Fruits on Ethanol Metabolism: Potential Health Benefits and Harmful Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(4):399. Published 2016 Apr 1. doi:10.3390/ijerph13040399
Verster JC, van de Loo AJ, Adams S, et al. Advantages and Limitations of Naturalistic Study Designs and their Implementation in Alcohol Hangover Research. J Clin Med. 2019;8(12):E2160. Published 2019 Dec 6. doi:10.3390/jcm8122160
Wang F, Li Y, Zhang YJ, Zhou Y, Li S, Li HB. Natural Products for the Prevention and Treatment of Hangover and Alcohol Use Disorder. Molecules. 2016;21(1):64. Published 2016 Jan 7. doi:10.3390/molecules21010064