Δυναμικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς για την AstraZeneca

08-01-2020

Πέτυχε διπλή νίκη στις ΗΠΑ και την Κίνα

Η AstraZeneca ξεκίνησε με δυναμικό τρόπο το 2020 πετυχαίνοντας διπλή νίκη στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το φάρμακο Farxiga (δαπαγλιφλοζίνη) εξετάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αναθεώρησης κατά προτεραιότητα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το πρόγραμμα αναθεώρησης προβλέπει την ταχεία επανεξέταση των φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων και μπορούν να προσφέρουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι ο FDA έχει αποδεχθεί την υποβολή του Farxiga για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου ή τον περιορισμό της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι σοβαρή πάθηση στην οποία η καρδιά αδυνατεί να εκτελεί το ρόλο της ως αντλία και να αποστέλλει αίμα στα διάφορα μέρη του σώματος. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και επηρεάζει περίπου 64 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Το Farxiga έγινε το πρώτο φάρμακο στην κατηγορία αναστολέων SGLT2 που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για να μειώσει τις πιθανότητες νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους τον περασμένο Οκτώβριο.

Έγκριση του Lokelma στην Κίνα για την υπερκαλιαιμία

Παράλληλα, το φάρμακο Lokelma της AstraZeneca (κυκλοπυριτικό νάτριο ζιρκονίου) εγκρίθηκε στην Κίνα για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υπερκαλιαιμία (αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα).

Η έγκριση από την Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας (National Medical Products Administration-NMPA) βασίστηκε σε θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του Lokelma και σε μια φαρμακοδυναμική μελέτη στην Κίνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν Lokelma παρουσίασαν σημαντική, ταχεία και παρατεταμένη μείωση του καλίου στο αίμα.

Η υπερκαλιαιμία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα. Είναι μια συνηθισμένη ανωμαλία ηλεκτρολυτών που εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία, με τον υψηλότερο επιπολασμό που παρατηρείται σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESRD).