Όλα όσα καθόρισαν την ψηφιακή υγεία το 2019

09-01-2020

Ποιες τεχνολογίες και γεγονότα καθόρισαν την ψηφιακή υγεία τη χρονιά που πέρασε;

Το 2019 η ψηφιακή υγεία εξελίχθηκε σημαντικά, με τις νέες τεχνολογίες να φέρνουν καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο ψηφιακός κόσμος της υγείας σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο μετά και τη δημοσίευση των πρώτων κατευθυντήριων γραμμών για την ψηφιακή υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), που προτρέπει τις εταιρείες να αποδείξουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων, καθώς και τις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναζητά έναν τρόπο να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει ήδη κάνει την αρχή μετά και τη ψήφιση πριν λίγους μήνες, σχετικού νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο της χώρας που «ανοίγει το δρόμο» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς υγείας.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει μεταξύ άλλων στους γιατρούς να συνταγογραφούν ψηφιακές εφαρμογές με οφέλη για την υγεία, που μπορούν να επιστραφούν στη συνέχεια από το σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας.

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει ότι οι ασθενείς χρησιμοποιούν ήδη εφαρμογές για την υγεία και έτσι θα επιτρέπει σε ορισμένες από αυτές, να συνταγογραφούνται από το γιατρό τους, με το κόστος να επιβαρύνεται με την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας.

Η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια εισήγαγαν ένα σύστημα όπου το FDA εγκρίνει εφαρμογές που έχουν αποδείξει ότι έχουν κλινικά οφέλη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η HealthTech Connect, η οποία υποστηρίζεται από το NHS England, στοχεύει να βοηθήσει τις ψηφιακές εταιρείες υγείας να κατανοήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο σύστημα υγείας και περίθαλψης.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, η Google, η Apple, το Facebook, και η Amazon επένδυσαν με τη σειρά τους από κλινικές εικονικής υγείας μέχρι συστήματα εικονικής πραγματικότητας στην υγεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμη στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και στις εφαρμογές περίθαλψης ασθενών με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανική μάθησης.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε την περαιτέρω εξέλιξη της ψηφιακής υγείας το 2020 με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.