Ποιες είναι οι πηγές μικροβίων μέσα στο αεροπλάνο;

26-12-2016
Τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν εδώ. Και αρκετοί όλο και κάπου θα πάνε, έστω και μέσα στη χώρα, με το αεροπλάνο. Ποιες όμως είναι οι μεγαλύτερες πηγές μικροβίων μέσα στο αεροπλάνο και πως μπορούμε να προστατευθούμε; Αμερικανοί επιστήμονες μας απαντούν.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Arizona, που έκαναν σχετική έρευνα,  λένε πως καλό θα είναι να κλείσετε θέση στο παράθυρο. Επίσης αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα του αεροσκάφους αν η πτήση είναι σύντομη. Έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντιλάκια ώστε να μπορέσετε να καθαρίσετε το τραπεζάκι που θα βάλουν τον καφέ ή το φαγητό σας αλλά και τα χέρια σας.
 
Ο Δρ. Charles Gerba, πασίγνωστος μικροβιολόγος στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η ομάδα του συνέλεξαν δείγματα από δεκάδες εμπορικά αεροπλάνα και επέλεξαν τις επιφάνειες που αγγίζουν περισσότερο οι επιβάτες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους έδειξαν πως τα περισσότερα μικρόβια υπάρχουν στις τουαλέτες. Όπως είπε ο Dr, Gerba, «κατά μέσον όρο τις χρησιμοποιούν 75 άνθρωποι σε κάθε πτήση, δίχως να τις καθαρίσει κανείς στο ενδιάμεσο». Στη δεύτερη θέση πηγής μικροβίων είναι οι πλάτες των καθισμάτων που βρίσκονται στον διάδρομο. Κι αυτό επειδή εκεί ακουμπούν οι επιβάτες περισσότερο για να στηριχθούν. Οι θήκες των περιοδικών στις καρέκλες είναι επίσης μια μεγάλη πηγή μικροβίων αφού εκεί υπήρχαν από χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα μέχρι και μισοφαγωμένο φαγητό.
 
Υπάρχει βέβαια και κάτι θετικό στην έρευνα. Ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους ανακυκλώνεται διαρκώς και είναι καθαρός. Άρα, ακόμα κι αν κάποιος επιβάτης έχει κάποιο ιό, δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε.