Λουράντος: Το αλισβερίσι για τις τιμές των φαρμάκων …καλά κρατεί

13-01-2020

Αιχμές για «παιχνίδια» με τις τιμές των φαρμάκων αφήνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Λουράντος αναφέρει ότι «άρχισαν από χθες να ισχύουν για τις εταιρίες οι νέες μειωμένες τιμές για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια τον κρατικό κορβανά!».

Την ίδια μέρα, σημειώνει ο πρόεδριος του ΦΣΑ, «άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ) των ίδιων εταιριών που έχουν και τα φάρμακα που μειώθηκαν, που βαρύνουν όμως τους πολίτες (ασφαλισμένους και μη) και τον οικογενειακό προϋπολογισμό!!!».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «αλισβερίσι για τις τιμές των φαρμάκων… μειώσεις για το κράτος … αυξήσεις για τους πολίτες … Ισορροπίες και … προσθαφαιρέσεις για να μη θιγεί οικονομικά η βιομηχανία» και καταγγέλλει την στάση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας «που υποστήριζε πως με την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ θα … μειώνονταν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού», αλλά και των ΜΜΕ «που κόπτονται υποτίθεται για τους ασφαλισμένους, δεν είδα να ιδρώνει το “αυτί” τους. Το ότι το Depon πχ πήγε από 0,75 ευρώ που είχε κάποτε, στο 1,50 ευρώ σήμερα, μάλλον αποτελεί … παράπλευρη απώλεια!!!».

Σύμφωνα πάντως με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%. Το υπουργείο εκτιμά μάλιστα ότι η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης:

Τα ΜΜΕ δεν κάνουν τώρα ρεπορτάζ για τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ