Αεροβική: Πως μας αδειάζει το μυαλό

γυναίκες κάνουν αεροβική άσκηση
24-01-2020

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να βάλουν όλοι την άσκηση στην καθημερινότητα τους. Οι υποχρεώσεις και το βαρύ μας πρόγραμμα δεν μας το επιτρέπουν πάντα. Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε; Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και τριάντα λεπτά μέτριας έντασης αεροβική άσκηση το πρωί βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτές που συνδέονται με την καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Η έρευνα για την αεροβική

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν 67 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ως 80 ετών. Η τριπλή κλινική δοκιμή σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα αποτελέσματα μιας περιόδου 30 λεπτών πρωινής άσκησης μέτριας έντασης σε διάδρομο, ενός τρίλεπτου περπατήματος ανά 30 λεπτά σε διάρκεια εξήμισι ωρών παραμονής στο γραφείο, και καθόλου άσκησης. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της τυχαιοποιημένης διασταυρούμενης δοκιμής ήταν να εκτιμηθεί η γνωστική επίδραση των διαφόρων «δόσεων» (ένταση x διάρκεια) της άσκησης, στην αντιληπτική και γνωστική λειτουργία.

Αυτό, λοιπόν, που διαπίστωσε η μελέτη ήταν ότι μια πρωινή συνεδρία μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με ήπιο περπάτημα μετά από 30 λεπτά καθιστικής εργασίας τη διάρκεια του οκταώρου ήταν ο καλύτερος συνδυασμός για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης εργασίας και της εκτελεστικής λειτουργίας. Αντίθετα, μεγάλα χρονικά διαστήματα ακινησίας συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμές μνήμης εργασίας και στην εκτελεστική λειτουργία.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Η άσκηση, λοιπόν, έχει και νευροπροστατευτικά οφέλη. Άρα πρέπει να ενθαρρύνεται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες, που δείχνουν ότι η άσκηση διεγείρει τη σημασιολογική μνήμη (π.χ. αποστήθιση γλώσσας, λέξεων και ονομάτων), ενώ ενισχύει και τη μνήμη που σχετίζεται με την αναγνώριση γνωστών προσώπων και άλλων οπτικών σχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Η αεροβική άσκηση μειώνει τα συμπτώματα