Τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ προανήγγειλε την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας

02-02-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

 

Στη Λάρισα μετέβη σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου και επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη θεσσαλική πόλη.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Υγείας, μετά από αυτό της Δημόσιας Υγείας, προβλέπεται η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα προσλαμβάνονται με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ενώ τόνισε πως και οι 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές, θα μπουν απ’ ευθείας στα νοσοκομεία να κάνουν την πρακτική τους, βοηθώντας τους γιατρούς και στηρίζοντας το σύστημα Υγείας.

 

Μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝ Λάρισας, ο κ. Κικίλιας έκανε τις εξής δηλώσεις:

 

«Επισκέφτηκα το ΕΚΑΒ και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με αυτά τα οποία είδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αρκεί να σας πω ότι το 99% των περιστατικών τα οποία έρχονται από μια πολύ μεγάλη περιοχή στο εν λόγω νοσοκομείο, μένουν και αντιμετωπίζονται εκεί.

Θέλω να ευχαριστήσω το νοσηλευτικό προσωπικό, το ιατρικό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, για τις εξαιρετικές προσπάθειες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, τους διοικητές, τον διοικητή της Υ.ΠΕ. και να πω ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον κόσμο, τους ασθενείς, τις ευπαθείς ομάδες, δίνουν δικαίωμα και στο Υπουργείο Υγείας να μπορέσει να μεριμνήσει, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις στο νοσοκομείο.

Αυτά που χρειάζεται το νοσοκομείο στο εργαστηριακό κομμάτι, στο κομμάτι των μηχανημάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος υγείας, θα τα έχει, προκειμένου να εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον κόσμο και να προσφέρει ακόμα καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι νοσοκομείο αναφοράς…

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχετε δίκιο. Θα ήθελα να πω για μία ακόμη φορά, ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία την εποχή αυτή, που είναι η εποχή του ιού της γρίπης, κατά κύριο λόγο, και μετά του κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιό της γρίπης, μετά την καμπάνια την οποία κάναμε, εμβολιάστηκε 1.000.000 κόσμος παραπάνω από πέρυσι. Πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000, φέτος πάνω από 3.100.000 κόσμος. Κάτι πολύ σημαντικό για να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, φαίνεται και στα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

Σήμερα το πρωί, ανακοίνωσα την υπογραφή σύμβασης με τις μεγάλες κλινικές, για 43 ακόμα κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Θυμίζω: 43 κλίνες και 38 που είχαμε συμφωνήσει με τις μικρές κλινικές, είναι πάνω από 80 επιπλέον κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό, μπορεί να υπάρξει μπορεί και να μην υπάρξει, ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, τα νοσοκομεία αναφοράς και, κυρίως, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, επιστημοσύνη και επαγγελματισμό.

Το τονίζω αυτό, επειδή καταλαβαίνω ότι για εσάς, τα ΜΜΕ, έχει πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω θερμά να αποτεινόμαστε στους ειδικούς. ΤΟ Π.Γ.Ν. Λάρισας που επισκέφθηκα, έχει εξαιρετικούς Καθηγητές, λοιμωξιολόγους, ειδικούς παθολόγους και ο κόσμος στην περιοχή μπορεί να μαθαίνει την αλήθεια. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, βλέπετε ότι το αντιμετωπίζουν ήδη διάφορες χώρες. Είμαστε σε επαφή με την Πρεσβεία της Κίνας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και φυσικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συνιστώ ψυχραιμία και σωστή οργάνωση.