Νέο ηλεκτρονικό σύστημα “άυλης ψηφιακής” συνταγογράφησης από τον Ιούνιο

04-02-2020

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Ιούνιο, καταργεί τις εκτυπωμένες συνταγές των ασθενών και θέτει σε εφαρμογή την «άυλη – ψηφιακή συνταγογράφηση». Με το νέο σύστημα, οι ασφαλισμένοι θα …έχουν τη συνταγή τους στο κινητό τους είτε μέσω sms είτε μέσω email.

Το νέο σύστημα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο επεξεργασίας από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, το νέο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων χωρίς την ανάγκη εκτύπωσης της συνταγής σε κανένα στάδιο της διαδικασίας καθώς αυτή θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Μάλιστα σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν παθήσεις. Οι συγκεκριμένες συνταγές θα φτάνουν στο κινητό τηλέφωνο ή στο email του ασθενούς χωρίς ο ίδιος να αναγκάζεται να επισκεφθεί τον ιατρό για συνταγογράφηση.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγής παρέχεται προαιρετικά και σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι, δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία (smartphones, emails), η διαδικασία θα παραμένει έγχαρτη.

Η εγγραφή στο νέο σύστημα θα γίνεται μέσω πλατφόρμας με την χρήση των κωδικών Taxisnet ή αυτούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( π.χ ΑΜΚΑ). Ο ασφαλισμένος θα δηλώνει το κινητό τηλέφωνο ή και την ηλεκτρονική του διεύθυνση, ώστε να λαμβάνει εκεί τη συνταγή. Ο γιατρός μετά την εξέταση του ασθενούς θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη συνταγή την οποία θα υπογράφει ψηφιακά και θα καταχωρεί στο σύστημα.

Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής με SMS ή email, το barcode και τον χρόνο ισχύος της συνταγής και ο φαρμακοποιός θα εκτελεί τη συνταγή. Η ολοκλήρωση της εκτέλεσης της συνταγής θα απαιτεί επιβεβαίωση μέσω one –time password, το οποίο θα αποστέλλονται στο κινητό του ασθενούς ή το email από το σύστημα.