Με ελλείψεις που ξεπερνούν το 40% λειτουργεί το νοσοκομείο της Χίου

05-02-2020

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για τις δραματικές ελλείψεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ελλείψεις που οδηγούν σε πολύμηνες λίστες αναμονής και ταλαιπωρία των ασθενών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Χίου το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες:

– οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ξεπερνάει το 40%. Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.

– Καταγράφονται ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

– Όμως το χαρακτηριστικότερο της επισφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα. Έμεινε το Νοσοκομείο με δύο Ακτινολόγους Ιατρούς οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς Ακτινολόγο με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών και η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Με παρέμβασή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες και λόγω των μεταναστών – προσφύγων».

Σε ανακοίνωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Χίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο». Επιπρόσθετα, το Σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει ότι «αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό – ακριτικό Νοσοκομείο».

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.