Στο “κόκκινο” τα Κέντρα Υγείας Σπάτων Μαρκόπουλου και Λαυρίου

κέντρο για την υγεία των πολιτών
07-02-2020

Στο «κόκκινο» λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου και Λαυρίου, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αν και τα τρία Κέντρα Υγείας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της Αττικής, με αυξημένη εισροή πληθυσμών τους θερινούς μήνες, και διπλασιασμό των περιστατικών κατά την διάρκεια εκείνων των μηνών, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΙΝΑΠ μετά από επιτόπιο έλεγχο στις μονάδες:

• Στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί όπου οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.

• Το ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.

• Στο ΚΥ Λαυρίου δε, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.

Την ίδια στιγμή, ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Στα Σπάτα το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα. Στο Μαρκόπουλο δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια. Οι οδοντίατροι του κέντρου προσφέρουν μεγάλο έργο προληπτικής ιατρικής στην περιοχή. Ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος. Στο Λαύριο υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «η έλλειψη σε εμβόλια είναι τεράστια, με 150 περίπου προσφυγόπουλα (σχεδόν τα μισά) να είναι ανεμβολίαστα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν σχολείο».

Διαβάστε επίσης;

Βασίλης Κικίλιας: Νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ