Το εμβόλιο δεν καλύπτει το στέλεχος της γρίπης που «χτυπάει» το β.ημισφαίριο

26-12-2016

Όπως καταγράφηκε από το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρωπης αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα. Με αυτή την επισήμανση ο ΠΙΣ εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, η επιδημική περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει!

Ο πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει επίσης ότι οι υγειονομικές αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης καταλήγουν ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης, είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον H3N2 που τελικά «χτύπησε». Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη.  

“Βέβαια, η απουσία άλλων υποτύπων της γρίπης από την κοινότητα στα φετινά κρούσματα, φαίνεται να δείχνει πως ο πληθυσμός που εμβολιάστηκε είναι καλυμμένος απέναντι στα υπόλοιπα επικίνδυνα στελέχη και γι αυτό δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα από υπότυπους που εμπεριείχε το εμβόλιο!! Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του  ECDC για το 2015, το στέλεχος της γρίπης  A (H5N1) είναι θανατηφόρο φέτος στο 60% των προσβληθέντων, έχει όμως σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Περιστατικά επιβεβαιωμένα του H5N1 δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμη στην Ελλάδα, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή διότι ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται συστηματικά στη χώρα μας από τις περιοχές αυτές δεν έχει καμία καταγραφή και κανέναν έλεγχο στα λοιμώδη νοσήματα που φέρει.

Γι αυτό το λόγο, σε όλο τον πληθυσμό, αλλά κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να χτυπήσει σήμερα συναγερμός ευαισθητοποίησης για όλη την κοινότητα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιεί δε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σημειώνει δε, ότι η ισχύς του αντιγριπικού εμβολίου είναι 3μηνη, οπότε σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό τους.  

Ιδιαίτερα σημαντικός σε μια επερχόμενη επιδημία γρίπης είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού μέσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Άτομα με ασθενές αμυντικό σύστημα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανατηφόρες, κατά τη νόσηση από τη γρίπη. Ήδη οι θάνατοι ξεκίνησαν…

Επίσης, όσοι  εκτίθενται σε κοινωνικό συγχρωτισμό με πληθυσμούς που δυνητικά φέρουν τον ιο, σε περιβάλλον νεογέννητων ή ηλικιωμένων, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 40kg/m2.) και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία).

Πρέπει τέλος να σημειωθεί, ότι από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, παρέχεται ένα χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων περίπου. Γι αυτό, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.