Κώδικα Δεοντολογίας των Οπτικών-Οπτομετρών εξέδωσε το υπουργείο Υγείας

12-02-2020

Κώδικας Δεοντολογίας για τον κλάδο των Οπτικών – Οπτομετρών, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.  Μεταξύ άλλων, ο Οπτικός-Οπτομέτρης δύναται να διατηρεί ένα ή και δύο καταστήματα οπτικών ειδών, «αρκεί να δηλώνει τις ώρες που παρευρίσκεται στο καθένα και να τηρεί το συγκεκριμένο ωράριο».

Σύμφωνα με τον Κώδικα, δεν επιτρέπεται σε οπτικούς, οι οποίοι έχουν πτυχίο ιατρού, φαρμακοποιού ή άλλου επαγγέλματος υγείας να διατηρούν ιατρεία, φαρμακεία, και άλλα αντιστοίχως, εκτός αν παύσουν την άσκηση του επαγγέλματος του οπτικού.

Επιπλέον, απαγορεύεται η δημόσια διαφήμιση Οπτικού-Οπτομέτρη, που μπορεί να παρασύρει το κοινό σε λάθος επιλογές ή οι υπερβολές στη δημοσιοποίηση πράξεων, που υπερβαίνουν την κοινή λογική. Επίσης, απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δημόσια διαφήμιση (Μ.Μ.Ε., ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοιχοκόλληση, διανομή έντυπου υλικού, κλπ.) του Οπτικού-Οπτομέτρη ή η δημόσια αναφορά του ονόματός του με σκοπό τη διαφήμιση είτε απ’ αυτόν είτε από τρίτο πρόσωπο καθ’ υπόδειξή του.

Ο Οπτικός-Οπτομέτρης μπορεί κατ’ εξαίρεση και με τρόπο που αποκλείει τη διαφήμιση ή τον αθέμιτο ανταγωνισμό να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν, ή με το μικρότερο τίμημα χωρίς να έχει το δικαίωμα να υποτιμά την αξία τους, προς αποδεδειγμένα άτομα άπορα ή οικονομικά αδύναμα.

Σημειώνεται ότι η τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κώδικα επαφίεται στην επιστημονική αξιοπρέπεια και την επαγγελματική συνείδηση των Οπτικών-Οπτομετρών και αποτελεί υποχρέωση των μελών του επαγγελματικού Συλλόγου τους, καθώς και του εκάστοτε Οπτικού-Οπτομέτρη που δραστηριοποιείται με τον οιονδήποτε τρόπο ανά τη χώρα, ο οποίος κατέχει βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος οπτικού. Η τήρηση του εποπτεύεται και ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας που κατάρτισε τον Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικών-Οπτομετρών.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο Κώδικα Δεοντολογίας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τους Ειδικούς Τεχνικού Προθετικών και Ορθωτικών κατασκευών και λοιπών ειδών αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης;

Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ την Πέμπτη για τον κοροναϊό