Καρκίνος: Πάνω από 10 ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τον κίνδυνο

γυναίκες που φορούν την ροζ κορδέλα για να καταπολεμηθεί ο καρκίνος μαστού
14-02-2020

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ερωτικό παρελθόν. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως ο αριθμός των ερωτικών του συντρόφων θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες του να εμφανιστεί καρκίνος; Κι όμως. Αυτό έδειξε νέα διεθνής έρευνα.

Ο καρκίνος και το σεξ

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία ανέλυσαν στοιχεία για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 64 έτη.
Από τους συμμετέχοντες;

  • το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν κανένα ή ένα σύντροφο
  • το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο έως τέσσερις συντρόφους
  • το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα
  • το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή περισσότερους

Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας «BMJ Sexual and Reproductive Health».

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Λι Σμιθ του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με δέκα ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν μηδέν έως ένα σύντροφο. Ενώ εκείνοι με περισσότερες από δέκα συντρόφους στη ζωή τους, ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο.

Επιπλέον, οι γυναίκες (αλλά όχι οι άνδρες) με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης.

Η μελέτη δεν εξέτασε αν κάποιο είδος καρκίνου είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο καρκίνος, η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας