Εγκέφαλος: Αυτό το σημείο του που ρυθμίζει τα συναισθήματα

γράφημα για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
17-02-2020

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μας κάνει να έχουμε τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που βιώνετε; Μια νέα μελέτη τώρα δείχνει πως  για όλα φταίει ο εγκέφαλος. Όλες οι λειτουργίες που ρυθμίζουν αυτά που νιώθουμε γίνονται σε ένα μικρό τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού.

Το «Φόρεστ Γκαμπ» (1994) έβαλαν οι ερευνητές τους εθελοντές να δουν και να αναφέρουν τη φύση και την ένταση των συναισθημάτων που τους γεννούσε κάθε σκηνή.

Ο εγκέφαλος είναι ο ρυθμιστής των πάντων

Κατέληξαν λοιπόν σε 15 διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Στη συνέχεια τις ανέλυσαν  με βάση δεδομένα από εγκεφαλικές απεικονίσεις άλλων ερευνών. Αυτό το έκαναν καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα όσο τα υποκείμενα παρατηρούσαν την ταινία.

Στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», οι ερευνητές μας λένε πως όλα τα συναισθήματα που βίωσαν τα υποκείμενα χαρτογραφούνται στην ίδια εγκεφαλική περιοχή του δεξιού ημισφαιρίου. Στα όρια βρεγματικού και κροταφικού λοβού. Κάπου 3 εκατοστά εγκεφαλικού φλοιού δηλαδή.

Ενεργοποίηση σε αυτή την περιοχή δείχνει όχι μόνο το είδος του συναισθήματος που βιώνει κάποιος, αλλά και τον βαθμό της έντασής του.

Οι πρακτικές συνέπειες της ανακάλυψης είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Φέρνει κοντά ψυχιατρική και βιολογία, αποκαλύπτοντας πώς ακριβώς δρα το συναίσθημα στους γνωστικούς μηχανισμούς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μουσική: Αν σας ανατριχιάζει τότε ο εγκέφαλος σας είναι διαφορετικός