Δέρμα: Πώς μπορεί να μαρτυρήσει προβλήματα υγείας

νεαρή γυναίκα φροντίζει το δέρμα της
18-02-2020

Συνήθως πάμε στον δερματολόγο μόνο όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Κι όμως. Πρέπει να εξετάζουμε αρκετά συχνά το δέρμα μας. Κι αυτό γιατί μπορεί να μας φανερώσει κι άλλα προβλήματα με την υγεία μας.

Οι δερματολόγοι μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια πολλών παθήσεων, από κοιλιοκάκη μέχρι διαβήτη.

Σύμφωνα με τη Lisa Grandinetti, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, περίπου 30-40% των περιστατικών που ελέγχουν οι δερματολόγοι, σχετίζονται με υποκείμενες παθήσεις.

Το δέρμα είναι ένα «παράθυρο» για τη συνολική υγεία. Πολλά προβλήματα σχετίζονται με παθήσεις του ανοσοποιητικού. Ανάμεσα τους ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Μια επίσκεψη ρουτίνας στο δερματολόγο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συμπτωμάτων που θα οδηγήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πιο αποτελεσματική θεραπεία της ασθένειας.

Οι σοβαρές ασθένειες μπορεί να φανερώσει το δέρμα μας

Διαβήτης

Η αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί τελικά στο διαβήτη τύπου 2, μπορεί να προκαλέσει μελανίζουσα ακάνθωση. Μια κατάσταση κατά την οποία το χρώμα του δέρματος στην περιοχή του λαιμού, ανάμεσα στα πόδια και στην περιοχή της μασχάλης γίνεται πιο σκούρο. Το δέρμα μπορεί να γίνει πιο σκληρό και να μυρίζει άσχημα. Σπανιότερα μπορεί να υπάρχει και κνησμός. Οι αλλαγές εμφανίζονται συνήθως πολύ αργά, με την πάροδο μηνών ή και χρονών.

Κοιλιοκάκη

Πολλοί πάσχοντες από δυσανεξία στη γλουτένη εκδηλώνουν ερπητοειδή δερματίτιδα. Βλάβες του δέρματος που χαρακτηρίζονται από κλινική πολυμορφία όπως βλατίδες, πλάκες και φυσαλίδες, που συνοδεύονται με κνησμό. Στη συνέχεια οι φυσαλίδες σπάνε αφήνοντας επιφανειακές ελκώσεις. Οι βλάβες έχουν «ερπητόμορφη» διάταξη και εντοπίζονται στα άκρα, τους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς και τη ράχη του κορμού.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ασθένεια προκαλεί οίδημα και πόνο στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, ενώ συχνά επηρεάζει και το δέρμα. Περίπου 20-30% των πασχόντων αναπτύσσουν υποδόρια ρευματοειδή οζίδια, μεγέθους μέχρι 2 εκ. ή και μεγαλύτερα που είναι μαλακά, ανώδυνα, δεν συμφύονται με το δέρμα ούτε με τα υποκείμενα μόρια και εντοπίζονται συνήθως σε θέσεις που ασκείται πίεση, όπως π.χ. οι αγκώνες.

Λύκος

Το εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο είναι συνηθισμένο σύμπτωμα του λύκου, μια αυτοάνοσης πάθησης που προσβάλλει τους ιστούς και τα όργανα. Οι πάσχοντες από λύκο μπορεί επίσης να εμφανίσουν ερυθρό εξάνθημα στο τριχωτό της κεφαλής και σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Τα εξανθήματα που διαρκούν περισσότερο από έξι εβδομάδες, είναι πιθανό να αποτελούν σημάδι παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves μια αυτοάνοση διαταραχή που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Μπορεί επίσης να οφείλονται στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, στην οποία ο θυρεοειδής αδένας σταδιακά καταστρέφεται.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (Νόσος του Crohn και κολίτιδα)

Περίπου το 1/3 των πασχόντων από ελκώδη κολίτιδα εκδηλώνουν οίδημα και πόνο στα ισχία και στα γόνατα, ενώ πολλοί πάσχοντες από τις ασθένειες εμφανίζουν άφθες στο στόμα, ερύθημα και γαγγραινώδες πυόδερμα (βαριά νεκρωτική προσβολή του δέρματος).

Ηπατίτιδα C

Περίπου 15-20% των πασχόντων από ασθένειες του ήπατος, εκδηλώνουν δερματικά συμπτώματα, όπως αλλοιώσεις κυμαινόμενες από ψηλαφητή πορφύρα έως εκτεταμένες νεκρωτικές ελκωτικές αλλοιώσεις.

Νόσος του Addison

Τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές κρίσιμες ορμόνες με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως κούραση, εξάντληση, απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, υπόταση κλπ. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο σκούρος χρωματισμός του δέρματος σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να φαίνεται σαν να έχει «μπαλώματα».

Διατροφικές ελλείψεις

Άνθρωποι που δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους, μπορεί να παρουσιάσουν έντονη τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στη μη πρόσληψη υδατανθράκων και κρέατος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ανεπάρκεια πρωτεϊνών, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και σιδήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γήρανση: Αυτές είναι οι καθημερινές συνήθειες που γερνάνε το δέρμα μας