ECDC: Απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις στα συστήματα Υγείας για την αντιμετώπιση του SARS – COV 2

09-03-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο κίνδυνος για την επάρκεια των συστημάτων Υγείας τις προσεχείς εβδομάδες θεωρείται μέτριος έως υψηλός, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την πιθανότητα εκτεταμένης μόλυνσης.
  • Η πλειονότητα των χωρών ανέφεραν εκτεταμένη δραστηριότητα της γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα, με πτωτική τάση.

Έτσι, το ECDC εκτιμά ότι, σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων της νόσου COVID-19 τις προσεχείς εβδομάδες, οι πιθανές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και τα συνολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι έντονες, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων και τοπικών επιδημιών απαιτεί πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση, την επιτήρηση και των εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων.

Επίσης, οι ίδιοι θεωρούν ότι η περαιτέρω αύξησης της μετάδοσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, σε μια εποχή κατά την οποία τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ήδη υπό πίεση από την τρέχουσα επιδημία της γρίπης, και αυτό θα επιδεινωθεί, εάν σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Συνεπώς, τονίζει το ECDC, τα μέτρα πρόληψης αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό και είναι εξαιρετικά σημαντικά.