Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

09-03-2020

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού, θα ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα, στις 12:30 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά δέσμη μέτρων για την οικονομική διευκόλυνση και αποκατάσταση των ζημιών ιατρείων και ιατρικών εταιριών, λόγω του κορωνοιού, με επιστολή του προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Όπως τονίζει ο ΙΣΑ, «ο ιατρικός κλάδος, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, θα πληγεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό. Ήδη παρατηρούνται σε πολλά ιατρεία, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού».

Προκειμένου λοιπόν να αμβλυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της επικείμενης υγειονομικής απειλής από τη διάδοση του κορωνοϊού ο Ι.Σ.Α. προτείνει μια δέσμη μέτρων και συγκεκριμένα:

Α) Φορολογικές- Ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, όπως αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες μέχρι νεοτέρας, επιδότηση των οικονομικών ζημιών των ιατρών και ιατρικών εταιρειών σε αναλογία με την μείωση του κύκλου εργασιών κατά περίπτωση.

Β) Τραπεζικές – Δανειακές ελαφρύνσεις, όπως αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για παρόμοιο χρονικό διάστημα, παράταση ληξιπρόθεσμων επιταγών, αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων για το ίδιο χρονικό διάστημα, ακύρωση τραπεζικών χρεώσεων (προμηθειών ) για συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές, μεταφορές χρημάτων και πληρωμές λογαριασμών.