Κορονοϊός: πέντε νέα κρούσματα

10-03-2020

Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 89. Την ίδια ώρα, επτά περιοχές της χώρας έχει «χτυπήσει», μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός που ανιχνεύθηκε εργαστηριακά πριν από 13 ημέρες. Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαία, Ηλεία, Ζάκυνθος, Μυτιλήνη και Εύβοια είναι οι περιοχές όπου εντοπίστηκε κρούσμα του κορονοϊού, με την συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών να εκδηλώνει ήπια συμπτώματα.

Συνολικά, στα 89 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού από τα οποία μόνο ένα, ο 66χρονος που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίο, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κροσμάτων, 4 είναι ορφανά, δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα 4 ορφανά περιστατικά, βρίσκονται στην Αττική, είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό έγινε στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως π.χ. η γρίπη.