Σωτήρης Τσιόδρας: Το 20% των νοσηλευόμενων ασθενών με βήχα και πυρετό είναι θετικοί στη γρίπη

12-03-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Τις ενδεχόμενες κλινικές και επιδημιολογικές “επιπλοκές” από ένα πιθανό σύμπλεγμα δραστηριότητας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 και της γρίπης επιδιώκουν με ιδιαίτερη συστηματικότητα οι ειδικοί να αποφύγει η χώρα μας, καθώς η γρίπη έχει ήδη σκοτώσει 90 συνανθρώπους μας για φέτος και παραμένει ακόμη σε υψηλή δραστηριότητα, αν και εμφανίζει πτωτική τάση.

Αυτό προέκυψε, συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Μαρτίου από την απάντηση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, σε σχετική ερώτηση του healthview.gr, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, ημερήσιας ενημέρωσης των υγειονομικών συντακτών για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού διεθνώς και στη χώρα μας.

Ο σχετικός διάλογος έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε καθηγητά, έχουμε μέχρι στιγμής 90 νεκρούς από τη γρίπη.  Είναι βαρύς ο απολογισμός μέχρι τώρα και λέει ο ΕΟΔΥ ότι είμαστε σε μια τάση πτωτική αλλά είναι υψηλή δραστηριότητα.  Αυτό μπορεί να δείξει με κάποιο τρόπο την εξέλιξη που θα έχουμε και στον κορωνοϊό;

Και δεύτερον, η πληροφορία μου είναι ότι μέσα στους νεκρούς από τη γρίπη υπάρχει ένα ικανό ποσοστό Ρομά, ισχύει αυτό;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα,  είναι ότι ένα 20% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν ελεγχθεί για γρίπη είναι θετικοί στη γρίπη.

Άρα αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ποσοστό θετικότητας για ανθρώπους που έχουν την γριπώδη όπως λέμε συνδρομή, δηλαδή  συνδρομή του πυρετού και βήχα και ελέγχονται για γρίπη και είναι θετικοί.

Άρα η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμα.  Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που καθυστερήσαμε με τη μέχρι τώρα πολιτική μας και στρατηγική μας η οποία θέλω να πω υιοθετείται και από άλλες χώρες, είδατε η Δανία και η Νορβηγία σήμερα έκλεισαν τα σχολεία, η βόρεια Ιρλανδία έκλεισε τα σχολεία.

Ένας από τους λόγους που έκλεισαν τα σχολεία είναι και αυτός, ότι θέλουμε να περιορίσουμε και τη διασπορά της γρίπης στην κοινότητα, να μην πέσουν αυτά τα δυο μαζί.

Έχουμε πέσει στην ουρά της γρίπης, θα συνεχίσει να μειώνεται η γρίπη και όσο μειώνεται η γρίπη τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το σύστημα υγείας μας να περιθάλψει ανθρώπους με κορονοϊό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι, κύριε Τσιόδρα, δεν μου απαντήσατε. Είναι ικανοποιητικό ότι έχουμε..

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Όχι βέβαια, φυσικά και όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, είναι ένα νούμερο υψηλό και δείχνει κάτι.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Κοιτάξτε, η γρίπη είναι ένας παγκόσμιος «φονιάς».  Υπολογίζεται ότι  από 400.000 έως 650.000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο.  Τα 90 κρούσματα στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι ελάχιστο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.

Η γρίπη είναι εδώ κάθε χρόνο, είναι ένας ιός που αλλάζει, που μεταβάλλεται, που μεταλλάσσεται, που κάθε χρόνο κυκλοφορούν και άλλα στελέχη από κάποιους από τους τύπους. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε πολύ μικρά νούμερα θανάτων, θα το καταφέρουμε αυτό όσο πιο συστηματικά τηρούμε κανόνες όπως αυτοί που τηρούμε για το νέο κορονοϊό και ελπίζω αυτό που θα κάνουμε με το νέο κορονοϊό να γίνει και του χρόνου για τη γρίπη.

Άρα ναι έχετε δίκιο, τα κρούσματα γρίπης εξακολουθούν να είναι πολλά, η γρίπη εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια για ανθρώπους μεγάλων ηλικιών και αυξημένου κινδύνου.