«Μέχρι στιγμής αντέχουμε, αλλά είμαστε εξουθενωμένοι»

προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
30-03-2020

Συνέντευξη της εντατικολόγου / πνευμονολόγου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου στο Healthview

Για τις αντοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις κοπιώδεις προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τις ανάγκες στα νοσοκομεία, μάς μιλάει η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

«Το ΕΣΥ αντέχει ακόμη αρκετά περιστατικά, με τεράστιο φυσικά κόστος κόπωσης για το νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε εξουθενωμένοι, και εάν τα περιστατικά αυξηθούν με τον ρυθμό που αυξάνονται στην Ιταλία και την Ισπανία, εκεί θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα», τονίζει αρχικά η κυρία Κοτανίδου.

– Η εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

«Αυτό θα φανεί από το πόσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία και στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θα είναι το σημείο, όπου θα καταλάβουμε πόσο καλά ή κακά πηγαίνουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για το καλό και το κακό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα;

«Το καλό σενάριο είναι να πηγαίνουμε όπως τώρα, το κακό είναι 1000 άτομα να έρθουν αύριο στο νοσοκομείο και τα 150 από αυτά να μπουν σε ΜΕΘ. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν κάθε μέρα. Δεν μπορεί με ευκολία κάποιος να προβλέψει τι θα γίνει αύριο για αυτό και οι καμπύλες πρόβλεψης της επιδημίας γίνονται καθημερινά. Αυτήν την στιγμή φαίνεται ότι η χώρα μας πηγαίνει ομαλά».

–  Υπάρχουν νεότερα για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς;

«Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί, εξετάζονται διάφορες αγωγές και με γνωστά φάρμακα, αλλά ακόμα δεν έχουμε βγάλει κάποιο συμπεράσμα για το ποιο είναι το φάρμακο που έχει ωφελήσει περισσότερο τους αρρώστους. Να τονίσω – επειδή ακούγεται – ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθεί κάποιος οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χωρίς την έγκριση και την παρακολούθηση γιατρού».

– Ποιες είναι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία που πρέπει να καλυφθούν άμεσα;

«Αυτό που χρειάζεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, μπλούζες, γυαλιά. Αυτά είναι τα αναγκαία που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να προμηθευτεί η χώρα μας τέτοια υλικά, γιατί τα ζητάνε και άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν θα μπορούσε κάποια βιοτεχνία ή βιομηχανία να αρχίσει να παράγει στην Ελλάδα τέτοια προϊόντα».

– Υπάρχει επάρκεια διαγνωστικών τεστ στα νοσοκομεία της χώρας;

«Αυτήν την στιγμή έχουμε τεστ για όλους όσοι μπαίνουν στη ΜΕΘ. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει είναι ότι το τεστ θα γίνεται μόνο σε ανθρώπους που έρχονται στο νοσοκομείο και έχουν συμπτώματα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Γίνονται προσπάθειες να προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες τεστ για να μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ζήτηση ωστόσο είναι τεράστια από όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Σημειώνω ότι υπάρχει ένα τεστ το οποίο είναι αξιόπιστο, με το μοριακό έλεγχο για το οποίο λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα και γίνεται παντού με τον ίδιο τρόπο. Τα λεγόμενα γρήγορα τεστ, τα οποία γίνονται παρακλίνια στο ασθενή, δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη πιστοποίηση».

– Τελικά πόσο κινδυνεύουν οι νέοι άνθρωποι από τον κορονοιό;

«Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν προσβάλονται μόνο άνθρωποι κάποιας συγκεκριμένης ηλικίας από τον κορονοιό. Όλοι μπορούν να προσβληθούν από ένα μικρό παιδί μέχρι έναν ηλικιωμένο. Από την πρώτη στιγμή το ξέραμε αυτό και αυτός ήταν ο λόγος που πάρθηκαν τόσο γρήγορα τα αυστηρά μέτρα.  Κι είναι σημαντικό ότι στη χώρα μας ήταν τα πιο αυστηρά απ’ότι στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες».