Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες τροφίμων;

06-04-2020

Η επιδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλες τις καθημερινές μας συνήθειες, καθώς η διασφάλιση της υγείας μας αποτελεί προτεραιότητα.

Στο σούπερ μάρκετ αρκετοί από εμάς ψωνίζουμε φορώντας πλαστικά γάντια ή μάσκες προσώπου, ώστε να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού.

Έχετε σκεφτεί ωστόσο πόσο ασφαλείς είναι οι ίδιες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα τρόφιμα, που μεταφέρουμε συνεχώς από το σπίτι μας στα μαγαζιά;

Ένα από τα μέτρα, που έλαβε στις 30 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού ήταν να απαγορεύσει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν δικές τους σακούλες.

Η οδηγία προς τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία λιανικής πώλησης ήταν σαφής: «Παροχή καθαρών σακουλών μεταφοράς για τα αγορασμένα τρόφιμα και προϊόντα. Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους δοχεία, επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες ή κουτιά».

Παράλληλα, και οι υγειονομικές αρχές στο Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσαν στους καταναλωτές να μεταφέρουν τρόφιμα στις δικές του σακούλες.

Όπως και στην περίπτωση της Βρετανικής Κολούμπια, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να υπάρξει επιμόλυνση από τον COVID-19.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει ή απλά αμελεί να πλύνει τις πάνινες σακούλες του, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η κίνηση να αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», όπως ισχυρίζεται ο Καθηγητής, Τσαρλς Γκέρμπα.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Καλιφόρνια και της Αριζόνα βρέθηκε ότι σχεδόν όλες οι πάνινες σακούλες, που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά χωρίς να πλυθούν σχολαστικά, αποτελούν μια βόμβα μετάδοσης βακτηρίων.

Είναι λοιπόν σημαντικό, σε αυτή την περίοδο, που έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ιό, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της αποκωδικοποίησης, να πράξουμε όλοι ότι καλύτερο μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.