Ο Τραμπ διακόπτει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας

15-04-2020

Τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, COVID-19.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως σταματά τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας πως ο Οργανισμός καθυστερεί την αμερικανική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

«Από την ίδρυσή του (σ.σ. του ΠΟΥ), ο αμερικανικός λαός γενναιόδωρα έχει υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας… Με την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έχουμε βαθιές ανησυχίες», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την πανδημία ισχυρίστηκε πως ο ΠΟΥ «παπαγάλιζε» λάθος πληροφορίες για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, όπως ότι δεν ήταν μεταδοτικός και πως απέτυχε να μεταφέρει με ακρίβεια τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού από την κινεζική πόλη Γουχάν, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Τραμπ θεωρεί τον ΠΟΥ υπεύθυνο για το οικονομικό χάος και τους χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της πανδημίας.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του… η έξαρση θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους… αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο Τραμπ προσθέτοντας «τόσοι πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από τα λάθη τους».

«Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο ΠΟΥ στις πληροφορίες από την Κίνα, ίσως προκάλεσε εικοσαπλάσια αύξηση στα κρούσματα παγκοσμίως», υποστήριξε ο Τραμπ «και μπορεί να είναι περισσότερο και από αυτό» πρόσθεσε.

«Ίσως μεταρρυθμιστούν, ίσως όχι», δήλωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως θα επιμείνει για «πλήρη απόδοση ευθυνών» όσον αφορά στις αποτυχίες του Οργανισμού.

Ο Τραμπ ασκεί δριμεία κριτική κατά του ΠΟΥ εδώ και εβδομάδες, προειδοποιώντας από τις 7 Απριλίου πως ο Οργανισμός ίσως χάσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του, που είναι οι ΗΠΑ, καθώς τον θεωρεί «κινεζο-κεντρικό».

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναστέλλει τη συνεισφορά της χώρας του στη χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης που του προσάπτει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώρΑ να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.