Κορονοϊός: Στα 2.207 έφτασαν τα συνολικά κρούσματα και στα 105 τα θύματα του ιού – Αυστηροποιούνται τα μέτρα μετακίνησης

Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό
16-04-2020

Στα 15 είναι τα καταμετρημένα νέα περιστατικά εντός του τελευταίου 24ωρου στην Ελλάδα, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Αυτά είναι τα νέα περιστατικά που κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας και έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγγειλε επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2207, ενώ οι συνολικοί θάνατοι ασθενών που αποδίδονται στη νόσο έχουν φτάσει τους 105. Από τα  2.207 κρούσματα, το 56,2% είναι άνδρες. Τα 569 κρούσματα σχετίζονται με  ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 921 κρούσματα νόσησαν μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 69, με διάμεση ηλικία τα  68 έτη. Από τους 69, οι 56 είναι  άνδρες και 13 γυναίκες. Το 83% από αυτούς έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατάφεραν και πήραν εξιτήριο 33 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 105 θανάτους στη χώρα από την αρχή της επιδημίας COVID-19 και μέχρι σήμερα. Από τους 105 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές, οι 76 ήταν  άνδρες και οι 29 γυναίκες. Τα 73 έτη  ήταν η διάμεση ηλικία των θανόντων, ενώ το  89,5 % από αυτούς είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: Επιπλέον μέτρα για να μην πάρουν οι “λίγοι στο λαιμό τους τους πολλούς”

Αυστηρά μέτρα για τους απείθαρχους “για να μην πάρουν τους άλλους στον λαιμό τους” ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

“Οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: “όμως ακόμα και οι λίγοι που λένε ότι δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες θα πάρουν στο λαιμό τους τους υπόλοιπους. Λένε ότι θα κάνουν ετοιμασίες και ότι δεν θα ακολουθήσουν κανέναν κανόνα. Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι για να προασπίσει το κράτος την προσπάθεια των πολλών, ανακοινώνει δύο επιπλέον μέτρα:

1. Από το Μεγάλο Σάββατο και ως τη Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του προστίμου και προστίθεται η αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση

2. Ο κωδικός Β4 (παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη) θα ελέγχεται σαρωτικά σε όλη την χώρα. Διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και επιβάλλεται 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς, όπως και τα κοιμητήρια.