Πώς πλένουμε τα πόδια του σκύλου μετά τη βόλτα

28-04-2020

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πηγαίνουμε το κατοικίδιο για βόλτα

«Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή των ζώων μας, ειδικά τώρα την περίοδο της πανδημίας», δήλωσε στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, η κτηνίατρος Μάνια Κουτούγερα.

Όπως ανέφερε «Τα πόδια των κατοικίδιων ζώων αρχικά θα πρέπει να πλένονται πριν την είσοδο τους στο σπίτι. Όπως δηλαδή αφήνουμε τα παπούτσια μας έξω από την πόρτα του σπιτιού ή στην είσοδο του σπιτιού, στο ίδιο μέρος πρέπει να πραγματοποιείται και το πλύσιμο των ποδιών των ζώων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγουμε σκευάσματα τα οποία ενδείκνυνται για χρήση σε ζώα συντροφιάς. Αυτά που ορίζονται για ανθρώπινη χρήση οπως τα αντισηπτικά και τα τζελ χεριών αντενδείκνυνται για χρήση στα κατοικίδια διότι και η δομή του σώματός τους και το ph της επιδερμίδας τους είναι τελείως διαφορετικά από το δικό μας».

Πώς επιτυγχάνεται ο σωστός καθαρισμός

«Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για το πλύσιμο των ποδιών, ειδικά για τους ιδιοκτήτες που ζουν σε διαμέρισμα οπότε δεν έχουν αυλή και λάστιχο είναι η εφαρμογή μικρής ποσότητας σαμπουάν, είτε απευθείας στο πέλμα του ζώου είτε πρώτα σε μια απαλή πετσέτα, με την οποία στη συνέχεια μπορούν να τρίψουν ελαφρά το πέλμα του ζώου, με έμφαση ανάμεσα στην περιοχή μεταξύ των δαχτύλων και των νυχιών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πολύ νωπή πετσέτα, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ξεβγαλθεί αρκετές φορές μέχρι να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο ξέβγαλμα των ποδιών».

Πρόσθεσε ότι «κυκλοφορούν κάποια σπρέι στην αγορά και τζελ, τα οποία ενδείκνυνται για χρήση σε ζώα συντροφιάς, τα οποία έχουν αντιβακτηριακούς και αντιμηκυτιακούς παράγοντες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Καλό είναι να αποφεύγονται η συχνή χρήση αυτών των σκευασμάτων καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό της επιδερμίδας του ζώου.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υποαλλεργικά σαμπουάν για τα ζώα με αλλεργίες, υπάρχουν λαστιχένιες κάλτσες και παπουτσάκια για ζώα, γενικά υπάρχει μια πληθώρα προιόντων. Αντισηπτικά υπάρχουν για ζώα συντροφιάς αλλά απαγορεύεται η χρήση των αντισηπτικών για ανθρώπους στα κατοικίδια». 

Αναφορικά με τα γατιά, επισήμανε ότι πρέπει να στειρώνονται και να παραμένουν μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

«Να μην αφήνουμε γενικότερα τα ζώα να έρχονται σε στενή επαφή με άλλα ζώα ειδικά αδέσποτα, να αποφεύγουμε τις βόλτες στα πάρκα στα οποία συνωστίζονται και άλλοι σκύλοι. Ακόμη ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μικρόσωμα σκυλιά διότι λόγω του μεγέθους τους είναι πολύ πιο εύκολο τα ζώα αυτά να λερωθούν στη βόλτα. Να αποφεύγεται η βόλτα σε πάρκα όπου το γρασίδι είναι αρκετά ψηλό και και να αποτρέπουμε τρίτα πρόσωπα να φιλούν ή να χαιδεύουν τα ζώα μας.

Υπάρχουν αφροί και σπρέι για στεγνό καθάρισμα και στο τρίχωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαντηλάκια και γενικά καλό είναι να καθαρίζουμε μετά τη βόλτα τα γεννητικά όργανα του ζώου», κατέληξε.