Τα οφέλη και η διατροφική αξία του βύσσινου

30-04-2020

Με ελκυστικό βαθύ κόκκινο χρώμα και ακαταμάχητη, ζουμερή, ελαφρώς όξινη γεύση, το βύσσινο είναι δικαίως ένα βασικό συστατικό σε πολλές λιχουδιές.

Το βύσσινο δημιουργήθηκε από διασταύρωση της κερασιάς με τα άγρια ​​βύσσινα και ήταν ήδη γνωστό κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Η ιδιαίτερη και όξινη γεύση, σε συνδυασμό με την ευκολία παραγωγής, ήταν βασικοί λόγοι που η καλλιέργεια του καρπού επεκτάθηκε σε κάθε γωνιά της γης και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το βύσσινο δεν εξυπηρετεί μόνο γαστρονομικούς σκοπούς, αλλά μπορεί και παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνης Α και C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ουσίες προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.

Το ζουμερό φρούτο οφείλει το πλούσιο χρώμα του στα υψηλά επίπεδα σε ανθοκυανίνες που περιέχονται στη σύνθεση του, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Το βύσσινο ακόμη περιέχει στη σύστασή του υψηλές ποσότητες μελατονίνης. Μιας ορμόνης που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.

Παράλληλα, τα άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου ή είναι ευαίσθητα σε μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να εισάγουν βύσσινα στη διατροφή τους καθώς βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Επίσης, λειτουργεί και ως ήπιο φυσικό καθαρτικό, καταπολεμώντας τις πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση βύσσινου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυικών πόνων και πόνων στς αρθρώσεις, βελτιώνοντας  οδυνηρές καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή οι ρευματισμοί.