Πώς αντιμετωπίζεται η κράμπα στη θάλασσα

11-06-2020

Οι κράμπες αποτελούν συχνό περιστατικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου.

Τις περισσότερες φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, σε κάποιο μέλος του σώματός μας (συνήθως στα πόδια).

Συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, αν και σπανιότερα μπορεί να επιμείνει περισσότερο και να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και πανικοβληθείτε.

Καταρχάς, σταματήστε το κολύμπι και προσπαθήστε να επιπλεύσετε ανάσκελα στο νερό, κουνώντας, αν χρειαστεί, τα χέρια σας.

Αν νιώσετε ότι δεν τα καταφέρνετε, μη διστάσετε να φωνάξετε βοήθεια. Αφού ηρεμήσετε, τεντώστε το πόδι που έχει πάθει κράμπα, για να ξεπιαστεί ο μυς του ποδιού.

Μόλις περάσει κάπως ο πόνος, κολυμπήστε προς την ακτή. Για να προλάβετε τις κράμπες το καλοκαίρι, καλό είναι να:

* Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί: καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας ή της άσκησης.

* Ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο), σίδηρο και ασβέστιο. Τα μέταλλα θα τα βρείτε στα φρούτα και τα λαχανικά, το σίδηρο στο κόκκινο κρέας, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά.

* Μην παραλείπετε την προθέρμανση πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.