Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπει 201.129 νεκρούς στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

16-06-2020

Τουλάχιστον 201.129 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – κυρίως λόγω της διαδικασίας επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, που ήδη έχει προχωρήσει σε πολλές πολιτείες – προβλέπει το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η εκτίμηση του IHME είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος.

Το ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559).

Το ινστιτούτο αναθεωρεί επίσης προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).

Λιγότεροι από 400 νεκροί σε 24 ώρες για 2η συνεχόμενη ημέρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων που οφείλονταν στον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε τους 400 για δεύτερη συναπτή ημέρα.

Στη χώρα καταγράφηκαν 385 επιπλέον θάνατοι λόγω COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ την προηγουμένη ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 382. Πρόκειται για τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς από τα τέλη Μαρτίου, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί αυτοί θα έχουν συνέχεια, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο τείνουν να μειώνονται μηχανικά μετά τα Σαββατοκύριακα, λόγω αναπροσαρμογών που γίνονται από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας σε απόλυτα μεγέθη, με 116.114 νεκρούς. Στη αμερικανική επικράτεια καταμετρώνται πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Παρά τους συγκριτικά ενθαρρυντικούς απολογισμούς των δύο τελευταίων ημερών, το πρώτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει πάντα στο επίπεδο των περίπου 20.000 την ημέρα. Η πανδημία μοιάζει να έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ προς μια ζώνη που εκτείνεται από τον νότο προς τη δύση.

Πάνω από δώδεκα πολιτείες καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση της Οκλαχόμα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας να αψηφά εκείνους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναμένεται να ανέβει επί σκηνής για μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, το Σαββατοκύριακο.