Novartis: Πληρώνει 346,7 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και συμβιβάζεται

26-06-2020

Όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με μεγάλες εταιρείες, η υπόθεση Novartis έκλεισε με συμβιβασμό και ένα ηχηρό πρόστιμο που έφθασε τα  346,7 εκατομμύρια που θα μοιραστούν στο εκεί Υπουργείο Δικαιοσύνης (233,9 εκ.) και στην εκεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (112,8 εκ.).

Η υπόθεση αφορούσε αθέμιτες πρακτικές προώθησης, με οικονομικά οφέλη προς τους γιατρούς σε μια σειρά από χώρες (Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Κίνα και κυρίως στην Ελλάδα για αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου (225 εκ.) αφορά τη χώρα μας και το επίμαχο διάστημα από το 2012 έως το 2015. Διευκρινίζεται ότι η ενασχόληση της Αμερικανικής δικαιοσύνης με εκ πρώτης όψεως θέματα άλλων χωρών, είναι αυτεπάγγελτη, καθώς η εταιρεία είναι εισηγμένη στο εκεί χρηματιστήριο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφέρονται πρακτικές που αφορούν σε χορηγίες διεθνών συνεδρίων και έξοδα συμμετοχής για επαγγελματίες υγείας, τους οποίους η εταιρεία θεωρούσε ως KOL’s (Key Opinion Leaders – Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης) που ξεπερνούσαν τα 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό,  με απώτερο στόχο να πιεστούν να συνταγογραφούν συγκεκριμένο οφθαλμολογικό φάρμακο που διαθέτει η Novartis Hellas. Μάλιστα σε κάποιο σημείο αναφέρονται εσωτερικές συζητήσεις στην εταιρεία για την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντάς τους ότι «η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα συνέδρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ματαιωθεί εφόσον οι πωλήσεις δεν βελτιωθούν σημαντικά»!

Η τελική συμφωνία, σημαίνει ουσιαστικά την αποδοχή της εταιρείας για αθέμιτες πρακτικές προώθησης κι όπως η ίδια η εταιρεία δηλώνει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε διεθνώς,  το επίμαχο σημείο που αφορά στην Ελλάδα είναι: «pertaining to inappropriate economic benefits provided to Greek healthcare professionals from 2012 to 2015 in connection with the ophthalmology product (αναφέρεται όνομα προϊόντος)», δηλ. «αναφορικά με αθέμιτα οικονομικά οφέλη που δόθηκαν σε επαγγελματίες υγείας το διάστημα 2012 -2015, σχετικά με οφθαλμολογικό προϊόν…». Το αντίστοιχο ελληνικό Δελτίο Τύπου εδώ.

Όσον αφορά το σκέλος του πολιτικού σκανδάλου Novartis στη χώρα μας, στην επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν υπάρχει καμία αναφορά για δωροδοκίες πολιτικών ενώ η εταιρία στο Δελτίο Τύπου δηλώνει ότι: “Today’s resolutions contain no allegations relating to any bribery of Greek politicians, which is consistent with what Novartis found in its own internal investigation”, δηλ. “η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετιζόμενους με δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών, γεγονός το οποίο συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.”

Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία με την εξωδικαστική αυτή συμφωνία “κλείνει” μόνο τις εκκρεμότητες που είχε στις ΗΠΑ και οι έρευνες εκεί σταματούν. Στις άλλες χώρες οι υποθέσεις είναι ακόμα «ανοικτές», αλλά η κατάληξη της ιστορίας στις ΗΠΑ, θα ληφθεί υπόψη.