ΠΟΥ: Στην Κίνα για μελέτη της προέλευσης του ιού εμπειρογνώμονες

08-07-2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι εμπειρογνώμονές του θα μεταβούν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, για την προετοιμασία μιας μελέτης για την προέλευση του κορωνοϊού και τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι ξεκάθαρα εκεί όπου η ασθένεια εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο και εκεί όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες συγκεντρώσεις άτυπης πνευμονίας, στην Ουχάν» ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια του Οργανισμού, Καρίσα Ετιέν, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων Covid-19 στην αμερικανική ήπειρο κι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να τη θέσουμε υπό έλεγχο» δήλωσε κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Η PAHO ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου ταχεία ανάρρωση από τη νόσο Covid-19, με την οποία διαγνώστηκε.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται φυλές, τάξεις ή ανθρώπους σε εξουσία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν οποιονδήποτε πρόεδρο» τόνισε ο διευθυντής της PAHO για τις λοιμώδεις ασθένειες, Μάρκος Εσπινάλ.

Όσον αφορά τη Βραζιλία, το γεγονός ότι ασθένησε από τον νέο κορωνοϊό ο πρόεδρος της χώρας, θα πρέπει να εντείνει την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή των οδηγιών σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, επισήμανε ο ίδιος.

Πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραφαν το 75% των κρουσμάτων Covid-19 στην αμερικανική ήπειρο, υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν, προειδοποιώντας πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει την επιτάχυνση των κρουσμάτων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής.