Κορωνοϊός: Τον μεταδίδουν κυρίως 20χρονοι, 30χρονοι και 40χρονοι

πολίτες φορούν μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
18-08-2020

Η έξαρση που παρουσιάζει ο κορωνοϊός σε όλο τον πλανήτη προκαλεί τεράστια ανησυχία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε σήμερα καμπανάκι κινδύνου για το γεγονός ότι τα άτομα που μεταδίδουν κυρίως τον ιό είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών. Και μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Θέτουν έτσι σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τους νέους

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων μεταξύ αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε παγκοσμίως και αυτό θέτει σε κίνδυνο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες.

«Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού Τακέσι Κασάι.

Μια έξαρση στα νέα κρούσματα της COVID-19 έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς.

Ο αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Thν ίδια ώρα εταιρείες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν εμβόλιο για τον ιό. Ο κορωνοϊός πλήξει την παγκόσμια οικονομία,  έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 770.000 ανθρώπων και προσβάλλει σχεδόν 22 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Έξαρση του νέου κορωνοϊού έχει αναφερθεί σε χώρες που φαινόταν ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του. Ανάμεσα τους το Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού χάρη στις επιθετικές προσπάθειές του για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» σημείωσε ο Κασάι.

Οι χώρες μπορούν καλύτερα τώρα να περιορίσουν την αναστάτωση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στη ζωή των ανθρώπων και στις οικονομίες. Πως; Συνδυάζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό του και την ανταπόκρισή τους για την διαχείριση των λοιμώξεων.

Επίσης μολονότι έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τον ιό σχετικά σταθερό.

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε παράλληλα στους παρασκευαστές φαρμάκων ότι πρέπει να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα εξέλιξης κατά τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου.

Η Σοκόρο Εσκαλάντε, σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του Κασάι, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη χώρα που η ρυθμιστική της αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Νέα ευρήματα για την μετάδοση μέσω του αέρα