Τα τρία είδη αγάπης μου μένουν μετά το γάμο

26-12-2016
Όλες οι σχέσεις ξεκινούν λίγο πολύ με κάποιο βαθμό πάθους. Στοιχεία λένε πως το 80% του πληθυσμού θα παντρευτεί μέχρι τα 40. Τι γίνεται όμως μετά τον γάμο; Θα μείνει το πάθος, θα μετατραπεί σε άλλου είδους αγάπη ή τα συναισθήματα αυτά θα φύγουν εντελώς; Η επιστήμη μας δίνει τις απαντήσεις.
 
Όπως έχουν δείξει έρευνες, τρία είναι τα είδη αγάπης που μένουν μετά τον γάμο.
 
1. Σεξουαλικός πόθος.
2. Ερωτικό πάθος. Σε αυτό, η αγάπη χαρακτηρίζεται από εμμονικές σκέψεις που παρεμβαίνουν παντού, αλλά και από έντονη προτίμηση για τον/την άλλον/άλλη, έμφαση στα θετικά και έντονο αλτρουισμό.
3. Συντροφική αγάπη στην οποία υπερισχύει περισσότερο το αίσθημα φιλίας, δεσμού και ασφάλειας.
 
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αυτά είναι και τα τρία στάδια του γάμου με αυτή τη σειρά. Αυτό όμως δεν ισχύει μιας και η έρευνα έδειξε πως ο γάμος μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει με οποιοδήποτε από αυτά τα είδη αγάπης χωρίς συγκεκριμένη σειρά.
 
Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως το ερωτικό πάθος μπορεί να διατηρηθεί και σε μακροχρόνιες σχέσεις αφού σε μελέτη που έγινε σε ζευγάρια παντρεμένα επί περισσότερα από 10 χρόνια, το 40% δήλωσαν ότι παραμένουν ερωτευμένοι.
Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ανθρώπων που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις έδειξαν επίσης πως σε ορισμένα τμήματά του εγκεφάλου τους η δραστηριότητα είναι ίδια με εκείνη που παρατηρείται στους ερωτευμένους που μόλις αρχίζουν τη σχέση τους.