Γερμανία: Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού

27-08-2020

Η πόλη του Βερολίνου απαγόρευσε τις διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν για αυτό το Σαββατοκύριακο εναντίον των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, αφού οι διοργανωτές μιας συγκέντρωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες θα φορούσαν μάσκες και θα κρατούσαν αποστάσεις.

Ο Αντρέας Γκάιζελ, υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, δήλωσε πως οι αρχές πρέπει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από την μόλυνση. «Είμαστε ακόμη στο μέσο μιας πανδημίας με αυξανόμενους αριθμούς μόλυνσης», είπε.

Η Γερμανία κατάφερε να διατηρήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά από τις αρχές Ιουλίου και έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 20.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων ακροδεξιών και ακτιβιστών κατά των εμβολίων πραγματοποίησαν πορεία στο Βερολίνο την 1η Αυγούστου.

Ο Γκάιζελ είπε πως οι διοργανωτές εκείνης της διαδήλωσης παραβίασαν εκ προθέσεως τους κανόνες που είχαν αποδεχθεί προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της τήρησης της κοινωνικής απόστασης.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Το κράτος δεν μπορεί να παρακάμπτεται», είπε και πρόσθεσε πως δεν θέλει το Βερολίνο να γίνει σκηνή για υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές”.

Αν παρ΄όλ΄όλη την απαγόρευση συγκεντρωθούν πλήθη, η αστυνομία θα επέμβει, είπε.

Παράταση ταξιδιωτικής προειδοποίησης

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέτεινε έως τις 14 Σεπτεμβρίου την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την πλειονότητα των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για τον κορονοϊό

Η κυβέρνηση «αποφάσισε να παρατείνει έως τις 14 Σεπτεμβρίου την προειδοποίηση για τα μη απαραίτητα τουριστικά ταξίδια σε χώρες εκτός ΕΕ», η οποία επρόκειτο να λήξει στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ούλρικε Ντέμερ.

«Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ένα ταξίδι σε μια περιοχή που κρίνεται ως επικίνδυνη είναι απαραίτητο ή όχι», υπογράμμισε, υπογραμμίζοντας πως η μάχη εναντίον της πανδημίας καλεί σε μια «ορισμένη ατομική ευθύνη».

Η προειδοποίηση στους ταξιδιώτες δεν συνιστά απαγόρευση όμως σκοπός της είναι ένα σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο έχει επίσης μια θετική πλευρά για τους ταξιδιώτες, επιτρέποντάς τους να ακυρώσουν χωρίς επιβάρυνση τις κρατήσεις που έχουν κάνει.

Η προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες εκδίδεται ανεξάρτητα από την κατάταξη των χωρών σε ζώνες κινδύνου από το υγειονομικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Αν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή προειδοποιήσεις προς ταξιδιώτες για περισσότερες από 160 χώρες, μόνο λίγες περισσότερες από 130 από αυτές κατατάσσονται ως επικίνδυνες ζώνες.

Πρακτικά η κυβέρνηση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι κατά την άφιξή τους σε μια τέτοια χώρα κινδυνεύουν να τεθούν σε καραντίνα μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας ανάλογα με τους τοπικούς νόμους. Κατά την επιστροφή τους στη Γερμανία, θα πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα η οποία μπορεί να διακοπεί αν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid-19 τουλάχιστον 48 ωρών.

Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, αποτελεί αντικείμενο μιας προειδοποίησης σε ταξιδιώτες γιατί εξακολουθεί να απαγορεύει την είσοδο τουριστών στη χώρα, αλλά δεν κατατάσσεται στις ζώνες κινδύνου λόγω του χαμηλού ποσοστού μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Σουηδία απέσυρε την προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια λόγω της πανδημίας της COVID-19 στην Ολλανδία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Νωρίτερα η Σουηδία είχε αποσύρει την προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια στην Ανδόρα, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Κροατία, το Λίχτενσταϊν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Πολωνία, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γερμανία την Ουγγαρία, το Βατικανό και την Αυστρία.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών παρέτεινε τη σύσταση εναντίον των ταξιδιών σε άλλες χώρες της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν και τη Βρετανία έως τις 9 Σεπτεμβρίου και τον υπόλοιπο κόσμο έως τις 15 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία επέβαλε προσωρινά απαγόρευση στους περισσότερους ξένους που εισέρχονται στη χώρα έως τις 28 Σεπτεμβρίου και παρέτεινε τα μέτρα περιορισμού (lockdown) έως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να περιορίσει μια πρόσφατη εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ είπε επίσης πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια απόφαση αύριο Πέμπτη αν θα απαγορεύσει μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο.