Κορονοϊός: Αντιμέτωπη με σοβαρές ποινές 24χρονη νεφροπαθής που ταξίδεψε ενώ ήταν θετική στον COVID-19

taxidi
28-08-2020

Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι μια 24χρονη νεφροπαθής κοπέλα, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε ότι ήταν θετική στον κορονοϊό, ταξίδεψε με προορισμό τη Σαντορίνη, για να απολαύσει τις διακοπές της. 

Η 24χρονη αγνόησε τις υποδείξεις των αρχών να μεταβεί σε νοσοκομείο αναφοράς και επιβιβάστηκε σε τρένο και πλοίο, για να βρεθεί στη Σαντορίνη. Εντοπίστηκε, όμως, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και οδηγήθηκε σε απομόνωση.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η 24χρονη που είναι νεφροπαθής και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε σε τεστ COVID-19, όπως ήταν υποχρεωτικό, όμως, πριν καν βγουν τα αποτελέσματα, πήρε το τρένο για Αθήνα, ώστε να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής και να καταλήξει στη Σαντορίνη, όπου σχεδίαζε να περάσει τις διακοπές της.

Αν και εημερώθηκε ότι είχε COVID-19 συνέχισε το ταξίδι της

Ενώ βρισκόταν στο τρένο, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη την ενημέρωσαν πως ήταν θετική στον ιό SARS-CoV-2 και της ζήτησαν να μεταβεί στο νοσοκομείο αναφοράς “Αττικόν” της Αθήνας για να τεθεί σε καραντίνα. Η 24χρονη, όμως, αγνόησε τις οδηγίες και συνέχισε το ταξίδι της σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στον Πειραιά επιβιβάστηκε στο σε πλοίο Blue Star με άλλους 340 επιβάτες με προορισμό τη Σαντορίνη.

Εν τω μεταξύ, στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σήμανε συναγερμός. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν το νοσοκομείο Σαντορίνης για το κρούσμα και ο διοικητής οργάνωσε αμέσως επιχείρηση για την απομόνωση του κρούσματος μέσα στο πλοίο, ώστε να μην κατέβει στο νησί. Εάν η 24χρονη προσερχόταν για την τακτική της αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο της Θήρας, θα έπρεπε να κλείσει το νεφρολογικό τμήμα και να μείνουν 22 ασθενείς χωρίς αιμοκάθαρση, αποκλεισμένοι στο νησί. Η 24χρονη εντοπίστηκε τελικά όταν το πλοίο βρισκόταν έξω από το νησί της Ίου και απομονώθηκε σε καμπίνα μαζί με τον σύντροφό της. Το ζευγάρι επέστρεψε στον Πειραιά, όπου την περίμενε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για να την μεταφέρει στη βάση της.

Η 24χρονη αντιμετωπίζει πλέον την ποινή της  φυλάκισης και χρηματική ποινή, αν αποδειχθεί ότι από τις πράξεις και τις παραλείψεις της προέκυψε κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Πιο αυστηρές είναι οι ποινές εάν μετέδωσε τη νόσο σε άλλο άνθρωπο, ενώ αποδειχθεί ότι προκάλεσε τον θάνατο άλλου ανθρώπου, η ποινή αυξάνεται σε κάθειρξη άνω των 10 ετών.