Κορωνοϊός: Πως γίνεται σύμμαχος των ειδικών κατά της πανδημίας

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
07-09-2020

Ο κορωνοϊός έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής των ειδικών από όλο τον κόσμο. Σε όλο τον πλανήτη επιστήμονες προσπαθούν να φρενάρουν την πανδημία. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει κάτι ενδιαφέρον. Πως το κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να είναι σύμμαχος των επιστημόνων στη μάχη κατά της γρίπης. Ίσως ακόμα και του κορωνοϊού!

Ο κορωνοϊός και το κρυολόγημα

Καθώς πλησιάζει η περίοδος της εποχικής γρίπης  εντείνονται και οι φόβοι για περαιτέρω αναζωπύρωση της νόσου Covid-19 την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα εθνικά συστήματα υγείας που απειλούνται με «υπερφόρτωση», ίσως βρουν ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του ρινοϊού, της συχνότερης αιτίας των κρυολογημάτων.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι το κρυολόγημα μπορεί να εμποδίσει τον ιό της γρίπης να μολύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Πως; Ενεργοποιώντας τις γενικότερες αντι-ιικές άμυνες του οργανισμού,

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Έλεν Φόξμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας “The Lancet Microbe”. Ανέλυσαν στοιχεία τριετίας για περισσότερους από 13.700 ανθρώπους. Ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου το 7% διαγνώσθηκαν θετικοί με ρινοϊό και άλλοι τόσοι με γρίπη Α.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τους μήνες που και οι δύο ιοί ήταν παράλληλα ενεργοί (ρινοϊοί και γρίπης) στην κοινότητα, αν σε ένα άνθρωπο υπήρχε ο ιός του κρυολογήματος, δεν υπήρχε συνήθως ο ιός της γρίπης.

Τι λένε οι επιστήμονες

«Έγινε σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ταυτόχρονα και τους δύο ιούς, μόνο 12», δήλωσε η δρ Φόξμαν. Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αν δηλαδή η λοίμωξη κάποιου με ρινοϊό θα λειτουργήσει προστατευτικά και έναντι του κορωνοϊού. «Είναι ακόμη είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πως θα αλληλεπιδράσουν οι δύο ιοί», τόνισε.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν ένα μυστήριο σχετικά με την προηγούμενη πανδημία του ιού της γρίπης Η1Ν1 το 2009. Το αναμενόμενο επιδημικό κύμα ποτέ δεν έφθασε από την Ασία στην Ευρώπη εκείνο το φθινόπωρο. Μια περίοδο που είναι εξαπλωμένοι οι ρινοϊοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Εξηγεί, επίσης, γενικότερα γιατί η γρίπη είναι εποχική το χειμώνα, ενώ προηγείται το φθινόπωρο η εποχή των κρυολογημάτων (που αποτρέπουν τη γρίπη).

Η παρουσία των ρινοϊών, όπως έδειξαν και τα νέα εργαστηριακά πειράματα στο Γέιλ, πυροδοτεί την παραγωγή της αντιικής ουσίας ιντερφερόνης στους πνεύμονες. Αποτέλεσμα είναι ο ιός της γρίπης να αδυνατεί στη συνέχεια να τους μολύνει.

«Οι αντι-ιικές άμυνες είναι ήδη ενεργοποιημένες, προτού ο ιός της γρίπης φθάσει. Η προστασία των ρινοϊών διαρκεί τουλάχιστον πέντε μέρες», ανέφερε η Φόξμαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως η πανδημία έχει χαλάσει τον ύπνο μας