Μέτρα στην Αττική για τον περιορισμό της διασποράς – Τι θα γίνει με τη λειτουργία καταστημάτων και τις κοινωνικές εκδηλώσεις

15-09-2020

Πολύωρη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το απόγευμα της Δευτέρας 13/9, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους για τον περιορισμό της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην Αττική, που έχει προκαλέσει δραματική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στην Αττική.

Οι επιστήμονες εστίασαν στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οι Δήμοι που ανησυχούν για τη μεγάλη διασπορά που εμφανίζουν είναι κυρίως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος Πειραιά. Ωστόσο, οι επιστήμονες προτείνουν να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthview.gr οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς δεν τεκμαίρεται προς το παρόν επιστημονικά η υποχρεωτική χρήση της.

Κορονοϊός: Κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες εστιάζουν το πρόβλημα οι επιστήμονες

Παρά τις εισηγήσεις των μέτρων από τους επιστήμονες, την τελική απόφαση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα τη λάβει η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν εισηγηθεί να ληφθούν μέτρα περιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας στις Λαϊκές αγορές κατά 50%, να υπάρξει κυλιόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ. Επίσης, να υπάρξει αύξηση των δρομολογίων σε μετρό, τραμ και λεωφορεία, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες διασποράς, λόγω του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ.

Στα μέτρα που προτείνονται, επίσης, είναι ως προς την εστίαση να επιβληθεί μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι 4 άτομα και για οικογένειες 6, να ανασταλούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες), να υπάρξει αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων με μουσική (μπαρ, μπουζούκια κ.α.) και να τεθεί ανώτατο όριο καλεσμένων στα θρησκευτικά μυστήρια μέχρι τα 20 άτομα.

Παρά την προβληματική εικόνα που εμφανίζει η πανδημία COVID-19 στην Αττική, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων. Με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία, οι επιστήμονες κρίνουν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν αιτία που πυροδοτεί μεγαλύτερη έξαρση και επιδημία μεγαλύτερης κλίμακας.