Παρέμβαση εισαγγελέα για την απόδοση πιθανών ευθυνών στον οίκο ευγηρίας του Αγίου Παντελεήμονα

01-10-2020

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικου βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Σαρανταπέντε ηλικιωμένοι βρέθηκαν μέχρι στιγμής θετικοί στον κορονοϊό

Σαρανταπέντε ηλικιωμένοι μέχρι το πρωί της Πέμπτης βρεθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε ελέγχους που έγιναν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας. Το γηροκομείο τέθηκε σε καθεστώς αποκλεισμού, ενώ στο σημείο βρέθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν τα θετικά περιστατικά. Οι ηλικιωμένοι έχουν τεθεί σε αυστηρό περιορισμό, ενώ η πλειοψηφία από αυτούς, πάνω από 20 μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομεία της Αθήνας. Οι ιχνηλατήσεις σε ηλικιωμένους και προσωπικό συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλλά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους μετέφερε εργαζόμενος στον οίκο ευγηρίας.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά, ότι “Δεν μας έγινε μάθημα το πάθημα…Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό…Υπάρχει μία επιδημία αρκετά σοβαρή, που αφορά περίπου το 50% των τροφίμων. Ελέγχονται όλοι, υπάλληλοι και υγειονομικό προσωπικό. Θα διακομιστούν στο νοσοκομείο τα σοβαρά περιστατικά. Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”.