Δεν κινδυνεύουν από άνοια οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία

ηλικιωμένοι και άνοια
09-10-2020

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας αργότερα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καθησυχάσει τις σχετικές ανησυχίες.

Στο παρελθόν είχε εκφραστεί ο φόβος ότι η έκθεση του εγκεφάλου στη γενική αναισθησία μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας. Η έρευνα, η οποία συνέκρινε την πορεία ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία στο παρελθόν με άλλους που είχαν κάνει μόνο περιφερειακή αναισθησία, δείχνει πως δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άνοιας για τους πρώτους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάλας Σάιτζ του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής «Journal of the American Geriatrics Society», ανέλυσαν στοιχεία για 7.500 ζεύγη ατόμων άνω των 66 ετών που παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια μετά την επέμβαση και την αναισθησία (γενική ή περιφερειακή). Η μελέτη δεν βρήκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο για διάγνωση άνοιας γι’ αυτούς που είχαν κάνει γενική αναισθησία, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο περιφερειακή.

«Πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν αλλαγές στη γνωστική λειτουργία τους αμέσως μετά από μία χειρουργική επέμβαση και αναρωτιούνται ποιο ρόλο μπορεί να έχει παίξει το είδος της αναισθησίας σε αυτές τις αλλαγές. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μορφή της αναισθησίας που χρησιμοποιείται στη διάρκεια ενός προγραμματισμένου χειρουργείου, είτε γενική είτε περιφερειακή, δεν σχετίζεται μακροπρόθεσμα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», διαβεβαίωσε ο δρ Σάιτζ.