Μαγιορκίνης – Χαρδαλιάς: 40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική – Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα

23-10-2020

Η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, επεκτάθηκα με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία, μολύνεται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, τα οποία λειτουργούν σαν εμβόλιο για τους ηλικιωμένους, ανέφερε ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με covid-19 αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσασταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 90. Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, είπε. Συγκεκριμένα είδαμε μια σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.

40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική

Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

Τα ηλιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική. Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».

Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει 40% λιγότερη μόλυνση και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι κινείται πτωτικά. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε με έμφαση, ότι αυτό το ηλικιακό γκρουπ που οδηγεί αυτή την στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. «Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλά, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου περιμένουμε να είναι 70%. Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι αν χρησιμοποιούν οι νέοι μάσκα και κρατούν τις αποστάσεις από τους ηλικιωμένους» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί 2,3 εκ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εμβόλια. Ο αριθμός που αφορά τους άνω των 60 ετών, ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.

Χαρδαλιάς: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Σε σχέση με τα δύο νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από αύριο, Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Κοντοζαμάνης: Το καλό και το κακό σενάριο για το ΕΣΥ

Από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου covid-19 προσαρμόζουμε και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας στο Σύστημα Υγείας, ανέφερε ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

Τόνισε ότι τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν ενισχυθεί με επιπλέον επικουρικά νοσοκομεία αναφοράς, έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας σε προσωπικό και έχουν ανοίξει νέες ΜΕΘ.

Αυτή τι στιγμή στην Αττική, όπως είπε ο υφυπουργός, λειτουργούν 140 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό, εκ των οποίων οι 65 είναι διαθέσιμες και σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν 288 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού, εκ των οποίων οι 168 είναι διαθέσιμες. Υπάρχουν, επίσης οι κλίνες για την διαχείριση των ήπιων περιστατικών στα νοσοκομεία, οι οποίες και αυτές ενισχύονται όπου χρειάζεται, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Το σύστημα υγείας όπως τα έχει καταφέρει έως τώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.