Θέλετε ένα όμορφο υγιές χαμόγελο; 5 τρόφιμα που χρειάζεται να προσθέσετε στο πιάτο σας

26-10-2020

Ίσως εξαιτίας της πανδημίας να έχετε μειώσει τη συχνότητα των ραντεβού σας με τον οδοντίατρο. Αν και
δεν θα έπρεπε καθώς όλοι οι γιατροί γνωρίζουν ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και
ακολουθούν τα πρωτόκολλα των λοιμοξιολόγων, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε την καθημερινή
στοματική σας υγιεινή. Εκτός από το σωστό και τακτικό καθάρισμα των δοντιών, για ένα υγιές στόμα,
χρειάζεται να έχετε καλές συνήθειες. Η σημαντικότερη είναι ίσως η σωστή διατροφή.

Για να χτίσετε γερά δόντια, εστιάστε σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και
σάκχαρα αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το
στόμα σας, όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Αποφύγετε ζαχαρούχα, επεξεργασμένα, όξινα
τρόφιμα χωρίς σημαντική θρεπτική αξία. Προσθέστε στο πιάτο σας:

Κακάο
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κακάο και τη σοκολάτα σκοτώνουν επιτυχώς τα βακτήρια που
προκαλούν τερηδόνα και δημιουργούν ένα φράγμα μεταξύ των δοντιών και της πλάκας. Επιλέξτε μαύρη
σοκολάτα, κακάο και τσάι χωρίς πρόσθετη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που βοηθά στην πρόληψη της
τερηδόντας διατηρώντας σε ισορροπία σημαντικά στοματικά βακτήρια.

Φυτικά γαλακτοκομικά
Τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι
σημαντική για την υγεία των δοντιών. Η βιταμίνη Κ2, αν και εξαιρετικά σημαντική, είναι σε έλλειψη
στην πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενώ όλα τα άλλα θηλαστικά μπορούν να μετατρέψουν
αποτελεσματικά τη βιταμίνη Κ1 σε Κ2 στο πεπτικό σύστημα, οι άνθρωποι δεν έχουν το κατάλληλο
ένζυμο για να το κάνουν. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε Κ2 είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και
ειδικά τα σκληρά τυριά, το συκώτι, το βοδινό κρέας, οι κρόκοι αυγών, το κοτόπουλο και τα λιπαρά
ψάρια. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα θρεπτικό
συστατικό που αγαπούν τα δόντια.

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια εκτός από βιταμίνη Κ2, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία μπορεί να
συμβάλει στη μείωση της φθοράς των δοντιών. Η βιταμίνη D συνεργάζεται με τις βιταμίνες A και K2 για
να παρέχει ασβέστιο στα δόντια, ενισχύοντας το σμάλτο από μέσα προς τα έξω. Μια ανεπάρκεια σε
οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμο σμάλτο. Τα λιπαρά ψάρια
έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Τα λιπαρά ωμέγα-3 υποστηρίζουν την υγεία των ούλων
και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας
(ασθένεια των ούλων), η οποία επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με
άλλα λόγια, εάν τα ούλα σας αιμορραγούν τακτικά κατά το βούρτσισμα ή με τη χρήση νήματος, αυξήστε
την πρόσληψη ωμέγα-3 για να μειώσετε τη φλεγμονή και την αιμορραγία. Ο τόνος, το σκουμπρί, ο
σολομός και η πέστροφα είναι μερικά από τα ψάρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και
ωμέγα-3.

Πράσινα λαχανικά
Σε αντίθεση με τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα φυλλώδη πράσινα βοηθούν το
στόμα να παράγει περισσότερα βακτήρια που μειώνουν τα νιτρώδη.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε
ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν στην καλύτερη υγεία του στοματικού βλεννογόνου.
Φροντίστε να περιλαμβάνει η καθημερινή σας διατροφή λάχανο, σπανάκι, γογγύλια, και ρόκα.

Γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια
Και τα δύο, τόσο τα γκρέιπφρουτ όσο και τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία
ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους συνδετικούς ιστούς μέσα στο στόμα. Ενώ τα όξινα τρόφιμα
μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή
μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν την στοματική υγεία όταν τρώγονται με μέτρο. Έχει διαπιστωθεί ότι
μετά από μόλις 2 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης γκρέιπφρουτ, βελτιώνονται τα επίπεδα βιταμίνης C και μειώνεται η αιμορραγια των ούλων.

 

Μιχάλης Καλαϊτζάκης
Χειρουργός-οδοντίατρος
www.doctortooth.gr